Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Κινηματογραφος

Η ταινία “ΜΑΛΙΣΤΑ, ΣΕΦ!” στους κινηματογράφους από την Weirdwave

today28/04/2023 51

Background
share close

ΜΑΛΙΣΤΑ, ΣΕΦ!

La Brigade

Σκηνοθεσία: Λουί-Ζιλιέν Πετί

Σενάριο: Λουί-Ζιλιέν Πετί, Λίζα Μπενγκουίγκουί, Σοφί Μπενσαντούν

Ηθοποιοί: Φρανσουά Κλιζέ, Οντρέ Λαμί, Αμαντού Μπά, Φατού Καμπά

Μία feelgood ταινία για την κουζίνα, την αγάπη και τον γαστρονομικό ακτιβισμό!

Γαλλία, 2021, 105’

Weirdwave, από τις 27 Απριλίου, παρουσιάζει στους κινηματογράφους την ταινία Mάλιστα, Σεφ! του Λουί-Ζιλιέν Πετί, μια απολαυστική κωμωδία για την δύναμη της αγάπης και της μαγειρικής, όπου το γαλλικό “Μάστερ σεφ” συναντά μια δομή ανήλικων μεταναστών.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Οντρέ Λαμί («Οι Αόρατες») και ο Φρανσουά Κλιζέ («Οι Άθικτοι»)

Η ταινία απέσπασε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Festival de l’Alpe d’Huez 2022.

Εδώ θα βρείτε το τρέϊλερ:

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Κάθυ είναι μια σαραντάρα ανερχόμενη βοηθός σεφ. Πάνω που είναι έτοιμη να εκπληρώσει το όνειρό της και να ανοίξει το δικό της εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, τα πράγματα στραβώνουν. Αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες, η Κάθυ αναγκάζεται να δεχτεί μια δουλειά στην κουζίνα μιας δομής για ανήλικους, ασυνόδευτους μετανάστες.

Παρόλο που μισεί την καινούρια της απασχόληση, που είναι τόσο κατώτερη των προσδοκιών και των ικανοτήτων της, η Κάθυ διαπιστώνει πως αυτές ακριβώς οι αρετές της αρχίζουν να επηρεάζουν θετικά τις ζωές των παιδιών. Και, το πιο αναπάντεχο, η Κάθυ καταλαβαίνει πως και η δική της ζωή αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο από την επαφή της με τα παιδιά…

Έχοντας μεγαλώσει και η ίδια σε μια δομή, χωρίς οικογένεια, η γαλλίδα σεφ καταφέρνει να διαπεράσει τις άμυνες των παιδιών, διδάσκοντάς τους την αυστηρή πειθαρχία της κουζίνας («Brigade» στα γαλλικά, εκτός από ταξιαρχία, σημαίνει και την αυστηρή ιεραρχία στην κουζίνα), αλλά και την αγάπη, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στην κουλτούρα του άλλου. Μαθαίνοντας τους ταυτόχρονα πως στην κουζίνα, με την στρατιωτική δομή της, δεν υπάρχει χώρος για φυλετικά και θρησκευτικά στερεότυπα.

Στο Μάλιστα, Σεφ!, το διακύβευμα για τα παιδιά δεν είναι ένα χρηματικό βραβείο όπως σε κάποιο από τα γνωστά ριάλιτι μαγειρικής, αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο: η παραμονή τους στη χώρα, καθώς απειλούνται με απέλαση…

Γεμάτη χιούμορ και αγάπη, η τρυφερή αυτή κωμωδία, μας μαθαίνει πως η γαστρονομία  αφορά τους πάντες. Και πως η μαγειρική  είναι πάνω απ’ όλα μια πράξη αγάπης…

Ο Λουί-Ζιλιέν Πετί, γνωστός μας από τις περιπέτειες μιας ομάδας αποφασισμένων κοινωνικών λειτουργών στις «Αόρατες», επιβεβαιώνει πως αγαπά τον κοινωνικό ακτιβισμό, και χαρακτηρίζει το Μάλιστα, Σεφ! ως «μία κοινωνική κωμωδία».

Η ιδέα προέκυψε όταν έμαθε για μια οργάνωση που βοηθά ανήλικους μετανάστες χωρίς χαρτιά,  προσφέροντάς τους μαθήματα μαγειρικής. «Εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που δούλευαν και την σχέση τους με την δασκάλα τους, το πόσο τους ενέπνεε, κι άρχισα να παρακολουθώ την καθημερινότητά τους. Το Μάλιστα, Σεφ!  παρακολουθεί το δύσκολο ταξίδι των παιδιών για επιβίωση, αλλά και για το χτίσιμο μιας νέας ζωής και δείχνει το πώς η θαυμαστή δύναμη της εκπαίδευσης μπορεί να φέρει ελπίδα».

Ήθελε να γυρίσει μια τρυφερή, αισιόδοξη κωμωδία, «χωρίς όμως το χιούμορ να συγκαλύπτει την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι χαρακτήρες. Ταυτόχρονα, με ενδιέφερε να προσεγγίσω το φαινόμενο των τηλεοπτικών ριάλιτι μαγειρικής, με τρόπο που να προσδίδει μια ελαφράδα στο σοβαρό μήνυμα της ταινίας. Αυτή η αντίθεση μεταξύ των όσων βιώνουν τα παιδιά αυτά στην καθημερινότητά τους, και της επιφανειακής λαμπερότητας ενός ριάλιτι, το οποίο σνομπάρει η ηρωίδα, είναι κομβικής σημασίας στην ταινία».

Με το Μάλιστα, Σεφ!, θέλησε να τιμήσει «όλα αυτά τα νέα παιδιά με το δύσκολο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, που,  χωρίς ούτε στιγμή να χάνουν την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή, παλεύουν ακούραστα να ενσωματωθούν στη γαλλική κοινωνία. Και βέβαια, να τιμήσω όλους αυτούς που αφιερώνουν τόσο χρόνο και τόση ενέργεια για να τα βοηθήσουν».

Από 27 Απριλίου στα σινεμά

Σταυρούλα Βενιέρη

Συγγραφέας – Κριτικός

Written by: DreamCity

Rate it

0%