Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Κινηματογραφος

΄΄Σκηνές από ένα γάμο΄΄ από 20 Ιανουαρίου στα σινεμά

today19/01/2022 20

Background
share close

Σκηνές από ένα γάμο

Ένα συγκλονιστικό δράμα με την υπογραφή του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, για τις συζυγικές σχέσεις, την απιστία και την αναζήτηση της ευτυχίας, που έκανε πάταγο όπου κι αν προβλήθηκε –μια ταινία ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η Weirdwave παρουσιάζει σε ψηφιακά αποκαταστημένη κόπια το αριστούργημα του  μεγάλου Σουηδού δημιουργού Σκηνές από ένα γάμο που έθεσε τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ συζύγων και εραστών κάτω από ένα νέο πρίσμα.

Το φιλμ είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην εποχή του, ώστε θεωρήθηκε ως  υπεύθυνο για την αύξηση του αριθμού διαζυγίων στη Σουηδία και γενικότερα στην Ευρώπη της εποχής….

Υπόθεση

Η ταινία αποτελείται από έξι μέρη, στα οποία ο σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία της σχέσης ενός ζευγαριού σε διάστημα εικοσαετίας. Τα πράγματα μοιάζουν ιδανικά, σχεδόν ψεύτικα για τους πρωταγωνιστές: εκείνος είναι καθηγητής πανεπιστημίου, εκείνη δικηγόρος, με ειδίκευση στα διαζύγια. Έχουν χρήματα, κοινωνική υπόληψη, επιτυχημένες σταδιοδρομίες, δεν τους λείπει φαινομενικά τίποτα – ο γάμος τους παρά είναι τέλειος….

Έτσι, ο Μπέργκμαν, ο μάστορας του υπαρξιακού κενού, αρχίζει να αποσυνθέτει τον παράδεισό τους. Η σχέση μεταξύ τους αρχίζει να φθίνει, και η επίσκεψη ενός φιλικού τους ζευγαριού που είναι στα πρόθυρα του διαζυγίου, σαν να προοικονομεί το δικό τους χωρισμό. Ο ‘Ελραντ Γιόζεφσον, στο ρόλο του Γιόχαν, και η Λιβ Ούλμαν, ως Μαριάννα, θα οδηγηθούν σιγά – σιγά σ’ ένα καθοδικό σπιράλ: ψέματα, εγωισμοί, απιστίες κι εν τέλει χωρισμός.

Όταν όμως ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, ο καθηγητής και η δικηγόρος θα διαπιστώσουν πως τα νέα πρόσωπα στις ζωές τους δεν τούς γέμισαν το κενό…

Οι Σκηνές από ένα γάμο είναι η ακτινογραφία μιας σχέσης, με τον μοναδικό τρόπο του μεγάλου ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής Μπέργκμαν.  Οποιοσδήποτε άλλος σκηνοθέτης που θα καταπιανόταν με το ίδιο θέμα, θα δυσκολευόταν να αποτυπώσει στην οθόνη τις εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων του, χωρίς να ανατρέξει σε σκηνές δράσης και σκηνικά εντυπωσιασμού για να συντηρήσει το ενδιαφέρον των θεατών. Όμως ο Μπέργκμαν δεν τα χρειάζεται αυτά – αρκεί που φωτίζει και αναδεικνύει τις ψυχικές πτυχές των ανθρώπων, μιλώντας ειλικρινά για την αγάπη, το πάθος, τον έρωτα, την εξάρτηση, την απιστία και την ελευθερία.

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ήταν άλλωστε τόσο συνεπαρμένος με τη ιστορία του Γιόχαν και της Μαριάννας, που στο τέλος της κινηματογραφικής καριέρας του γύρισε το Saraband όπου μας δείχνει τη ζωή τους μετά από πολλά χρόνια.

Το 2021 οι Σκηνές από ένα γάμο ενέπνευσαν την ομώνυμη  τηλεοπτική σειρά  στο ΗΒΟ με τους Τζέσικα Τσαστέιν και Όσκαρ Άϊζακ. Η ταινία διασκευάστηκε πολλές φορές και για το θέατρο.

Βραβεία

*Καλύτερη Ξένη Ταινία στις Χρυσές Σφαίρες των ΗΠΑ

* Καλύτερη Ξένη Ταινία στο National Board of Review των ΗΠΑ

* Καλύτερη Πρώτη και Δεύτερη Γυναικεία Ερμηνεία  για τη Λιβ Ούλμαν και την Μπίμπι Άντερσον αντίστοιχα /Καλύτερη Ταινία και Καλύτερο Σενάριο στο National Society of Film Critics Awards των ΗΠΑ

*New York Film Critics Award  για το καλύτερο Σενάριο και την καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία

* Βραβείο «David di Donatello» για Καλύτερη Ξένη Ηθοποιό (Λιβ Ούλμαν)

Σκηνές από ένα γάμο (“Scener ur ett aktenskap”, 1973, 162’)

Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Σενάριο: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Ηθοποιοί: Λιβ Ούλμαν, Έρλαντ Γιόζεφσον, Μπίμπι Άντερσον

Κατερίνα Καράμπελα

Written by: DreamCity

Rate it

0%