Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Αφιερώματα

Smoke on the Water – The backstory

today22/01/2021 32

Background
share close

‘Smoke on the Water’: ένα από τα πιο διάσημα και αναγνωρίσιμα rock κομμάτια παγκοσμίως, που εξακολουθεί να είναι, ακόμα και σήμερα, ανάμεσα στα πρώτα κομμάτια που προσπαθεί να μάθει κανείς μόλις πρωτοπιάσει ηλεκτρική κιθάρα στα χέρια του. Η σύλληψη, η σύνθεση και η τεράστια, ομολογουμένως, επιτυχία του πιστώνεται στους εμβληματικούς Deep Purple, συγκρότημα – σταθμό για τη δεκαετία του ’70 και την πορεία της rock μουσικής γενικότερα και ανήκει στο δίσκο ‘Machine Head’ του 1972, ενώ έκτοτε έχει επανηχογραφηθεί απειράριθμες φορές.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Για να πούμε την ιστορία ολοκληρωμένα, μη παραλείποντας βασικά συστατικά του κομματιού, επιβάλλεται να πιάσουμε το θέμα από διαφορετικές πλευρές. Το πρώτο σκέλος της ιστορίας θέλει τον τότε κιθαρίστα της μπάντας Richie Blackmore (ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη μετάβαση των Deep Purple από τον progressive στον hard rock ήχο) στην πόλη Montreux της Ελβετίας, μαζί με την υπόλοιπη μπάντα, να κάθεται με την κιθάρα του και να  προσπαθεί να παίξει σε τετάρτες (μεσαιωνικού τύπου και ύφους) το βασικό θέμα της Ενάτης Συμφωνίας του Beethoven ανάποδα. Οι υπόλοιποι άκουσαν το riff και, σιγά-σιγά, άρχισαν να τζαμάρουν μαζί του, δημιουργώντας τα θεμέλια του κομματιού και μην έχοντας, φυσικά, καμία ιδέα ότι αυτό θα γίνει το σήμα κατατεθέν τους. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Αφού, λοιπόν, ηχογράφησαν, όπως είπε και ο Roger Glover, μπασίστας και ιδρυτικό στέλεχος της μπάντας, «κάτι που στα αυτιά μας έμοιαζε με κομμάτι», οι Deep Purple ομόφωνα είπαν: «ΟΚ, τώρα πρέπει να καθίσουμε κάτω και να γράψουμε στίχους. Γιατί δε γράφουμε ένα κομμάτι αυτοβιογραφικό, για τη δυσκολία που είχαμε να ηχογραφήσουμε εδώ, στο Montreux;»Πράγματι, χωρίς καμία υπερβολή, λίγο καιρό πριν οι Deep Purple επρόκειτο να ηχογραφήσουν το νέο τους δίσκο στο καζίνο του Montreux, μα κάτι τέτοιο κατέστη αδύνατον, καθώς κάποιος πυροκρότησε μία ρουκέτα κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του Frank Zappa και τους Mothers of Invention, κατακαίγοντας όλη την περιοχή. Ως εκ τούτου, λοιπόν, οι Deep Purple ηχογράφησαν σε κάποιο μικρό θέατρο εκεί κοντά, όπου και τελείωσαν το ‘Machine Head’.Το πρώτο take του κομματιού άρχισε να ηχογραφείται τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας και, απ’ ότι φάνηκε, οι Purple είχαν εκείνη τη μέρα μπλεξίματα με το νόμο, αφού η αστυνομία του Montreux τους έκανε σύσταση για διατάραξη κοινής ησυχίας ολόκληρης της πόλης.

Σιγά-σιγά, λοιπόν, οι ηχογραφήσεις μεταφέρθηκαν στο Grand Hotel του Montreux. Μετά από κάποιες ημέρες και έχοντας φάει το κρύο της αρκούδας, καθώς το ξενοδοχείο δε λειτουργούσε εκείνη την περίοδο και, ως εκ τούτου, δεν υπήρχε θέρμανση, το ‘Smoke on the Water’ ήταν πλέον πραγματικότητα. Όσο για τον τίτλο, o Roger Glover τον φώναξε σχεδόν μεταξύ ύπνου και ξύπνιου άσχετα μέσα στις επόμενες ημέρες  ενώ ξυπνούσε από κάποιο όνειρο.

Σήμερα, το ‘Smoke on the Water’ ανήκει στα πλέον διάσημα και αναγνωρίσιμα κομμάτια της rock μουσικής. Έκτοτε, οι επανεκτελέσεις του είναι πάμπολλες, με κορυφαία εκείνη που συντονίστηκε από τον ίδιο τον Ian Gillan στα πλαίσια του ‘Rock Aid Armenia’, ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από το σεισμό του 1988 στην Αρμενία. Η ηχογράφηση έγινε σε πέντε επί μέρους sessions, και στα πέντε εκ των οποίων τα drums είχε αναλάβει ο Roger Taylor των Queen, ενώ μόνο μερικοί από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν ήταν στις κιθάρες ο Brian May των Queen, ο David Gilmour των Pink Floyd και ο Tony Iommi των Black Sabbath, ενώ στα φωνητικά συμμετείχαν ο Bruce Dickinson των Iron Maiden, ο Paul Rodgers των Free και των Bad Company, ο Bryan Adams και ο ίδιος ο Ian Gillan. Να σημειωθεί, επίσης, πως, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, o, 41χρονος τότε, Brian May επρόκειτο να συμμετάσχει στο πρώτο session και, τελικά, συμμετείχε στο δεύτερο για τεχνικούς λόγους, αφού είχε σπάσει το χέρι του πέφτοντας από ένα skateboard (ναι, καλά διάβασες!) και, ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να παίξει.

Αυτή λοιπόν (τόσο τραγελαφική και τόσο «ό,τι να ‘ναι») ήταν η ιστορία πίσω από το ‘Smoke on the Water’. Και να σκεφτεί κανείς πως όλα ξεκίνησαν από την ενάτη του Beethoven και «έναν τρελό που άναψε μια φωτοβολίδα και έκαψε το μέρος συθέμελα».

Έλλη Κέτσου

Written by: DreamCity

Rate it

0%