Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Μουσικη

Ποια είναι τελικά η μελωδία της ευτυχίας;

today10/04/2019 9

Background
share close

Γράφει ο Θοδωρής Τσολακίδης.

Σε αυτό το άρθρο θα ξεφύγω από τις συνηθισμένες μουσικές ιστορίες και θα αναφερθώ σε κάτι διαφορετικό. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η μελωδία της ευτυχίας; Πριν μερικές μέρες παρακολούθησα ένα βίντεο στο Youtube με κάποια μουσικά facts. Μέσα σε αυτά βρήκα κάτι πολύ ενδιαφέρον που μου έξαψε το ενδιαφέρον και με έβαλε στη διαδικασία να ψάξω γι’ αυτό.

Το συγκεκριμένο fact μιλούσε για μία έρευνα σύμφωνα με την οποία ένας επιστήμονας κατάφερε να ανακαλύψει ποιο είναι το πιο χαρούμενο τραγούδι όλων των εποχών. Με λίγα λόγια ποιο τραγούδι δημιουργεί το συναίσθημα της ευτυχίας στον μέσο άνθρωπο.

Ως λάτρης της μουσικής έψαξα με μεγάλο ενδιαφέρον να βρω την συγκεκριμένη έρευνα και να δω εάν το συγκεκριμένο τραγούδι μου δημιουργήσει το αίσθημα της απόλυτης ευτυχίας.

Το 2013, ερευνητές έβαλαν κάποιους ανθρώπους να ακούσουν “αισιόδοξη”  μουσική για μια περίοδο δύο εβδομάδων και διαπίστωσαν ότι η μουσική ακρόαση – ανεξάρτητα από το είδος – τείνει να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Έπειτα, ο νευροεπιστήμονας Jacob Jolij δημιούργησε μία φόρμουλα για χαρούμενα τραγούδια, μελετώντας 126 κομμάτια από μία περίοδο 50 ετών. Στην έρευνα του συμμετείχαν 2.000 άνθρωποι, οι οποίοι άκουσαν τα συγκεκριμένα κομμάτια.

Ο Jolij πήρε τα αποτελέσματα και εξέτασε τα τραγούδια με τα υψηλότερα σκορ. Μελέτησε τα beat ανά λεπτό, το μουσικό κλειδί, το θέμα και ανέλυσε τους στίχους. Με την ολοκλήρωση της μελέτης των αποτελεσμάτων ο Jolij δήλωσε “Το ποιο τραγούδι θα μας δημιουργήσει αίσθημα χαράς είναι πολύ προσωπικό. Η μουσική είναι στενά συνδεδεμένη με τη μνήμη και το συναίσθημα και οι ενώσεις αυτές καθορίζουν έντονα εάν ένα τραγούδι θα μας δημιουργήσει καλή διάθεση ή όχι “, για να συνεχίσει “Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβουν υπόψη οι συνθέτες όταν θέλουν να δημιουργούν χαρούμενα τραγούδια, όπως το λυρικό θέμα, το μουσικό κλειδί και το ρυθμό. Οι στίχοι π.χ. που αναφέρονται σε διακοπές θυμίζουν φυσικά τις ευτυχισμένες στιγμές, ενώ ένα μεγάλο τρίτο μουσικό κλειδί ακούγεται ευχάριστο στα αυτιά μας και κάτι που το συνδέουμε με την εμπιστοσύνη. Ένας υψηλός ρυθμός των 150 beat ανά λεπτό επίσης υποσυνείδητα ενεργοποιεί μια αίσθηση ενέργειας. Συνδυάστε αυτά τα τρία συστατικά μαζί και έχετε τον τύπο για το τραγούδι που θα προσφέρει το αίσθημα της ευτυχίας.”

Μετά από όλες αυτές τις αναλύσεις, το τραγούδι που ικανοποιεί τα κριτήρια «ευτυχίας», σύμφωνα με τα 2/3 των συμμετεχόντων είναι το «Don’t Stop me Now» των Queen. Εν κατακλείδι, η επιστήμη μίλησε… Η ευτυχία βρίσκεται στη μουσική των Queen, γκεγκε;

Written by: DreamCity

Rate it

0%