Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Αφιερώματα

Guillermo del Toro: «Ως παιδί, ονειρευόμουν να έχω ένα σπίτι με μυστικά περάσματα»

today01/07/2021 1

Background
share close

“Ως παιδί, ονειρευόμουν να έχω ένα σπίτι με μυστικά περάσματα και ένα δωμάτιο που να έβρεχε 24 ώρες την ημέρα. Σημασία έχει όταν  είσαι πάνω από 40 χρόνων, να εκπληρώσεις τις επιθυμίες που κρύβεις από τότε που ήσουν 7 ετών.”

O Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (Guillermo del Toro Gómez), γεννήθηκε στην  Γκουανταλαχάρα του Μεξικό, στις 9 Οκτωβρίου του 1964 και είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας, σεναριογράφος, παραγωγός, ηθοποιός και make-up artist. Είναι γιος της Guadalupe Gómez και του επιχειρηματία αυτοκινήτων Federico del Toro Torres και οι δύο ισπανικής καταγωγής. Έχει αμερικάνικη υπηκοότητα και τον μεγάλωσε η γιαγιά του.

Μεγαλωμένος σε ένα αυστηρό καθολικό περιβάλλον, σπούδασε στο Centro de Investigación y Estudios Cinematográficos, πανεπιστήμιο της Γκουανταλαχάρα. Άρχισε να ενδιαφέρεται για τον κινηματογράφο από πολύ μικρός. Όταν ήταν περίπου οκτώ ετών, άρχισε να πειραματίζεται με την κάμερα Super 8 του πατέρα του, γυρίζοντας ταινίες μικρού μήκους με παιχνίδια από το ”Planet of the Apes” και άλλα αντικείμενα. Σε μία από αυτές τις ταινίες μικρού μήκους, επικεντρώθηκε σε μια «πατάτα κατά συρροή δολοφόνο», με φιλοδοξίες παγκόσμιας κυριαρχίας.

Έκανε περίπου 10 ταινίες μικρού μήκους, πριν από την πρώτη ταινία του μεγάλου μήκους. Επίσης, άρχισε να ασχολείται με το make up και τα εφέ δίπλα στον θρυλικό Dick Smith. Πέρασε 10 χρόνια ως σχεδιαστής μακιγιάζ ειδικών εφέ και ίδρυσε τη δική του επιχείρηση, με όνομα ”Necropia”. Ίδρυσε επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γκουανταλαχάρα. Αργότερα στη σκηνοθετική του καριέρα όντας πια σημαντικός σκηνοθέτης, ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής, “Tequila Gang”.

Γύρω στο 1997, ο πατέρας του ντελ Τόρο απήχθη στη Γκουανταλαχάρα από άγνωστους κακοποιούς. Η οικογένεια του Ντελ Τόρο έπρεπε να πληρώσει το διπλάσιο ποσό που είχε αρχικά ζητηθεί ως λύτρα. Αμέσως μόλις έμαθαν για την απαγωγή, ο συνάδελφος σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, γνωστός για τις ταινίες ”Τιτανικός” και ”Avatar”, φίλος του Ντελ Τόρο από τότε που γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ταινίας “Cronos”, απέσυρε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά από τον τραπεζικό του λογαριασμό και τα έδωσε στον Ντελ Τόρο για να βοηθήσει στην πληρωμή των λύτρων. Αφότου καταβλήθηκαν τα λύτρα, ο πατέρας του απελευθερώθηκε έχοντας περάσει 72 ημέρες υπό κράτηση. Οι ένοχοι δεν συνελήφθησαν ποτέ και τα χρήματα τόσο της οικογένειας του Κάμερον όσο και του Ντελ Τόρο, δεν ανακτήθηκαν ποτέ. Το γεγονός ώθησε την οικογένεια να μετακομίσουν στο εξωτερικό.

Ο Ντελ Τόρο είναι γνωστός για την συναισθηματική και θεματική πολυπλοκότητα των ταινιών τρόμου και φαντασίας. Έγραψε και σκηνοθέτησε αρκετά επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς τρόμου ”Hora Μarcada” (1988-90) πριν δημιουργήσει και σκηνοθετήσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία “Cronos”, μία ταινία για τις επιπτώσεις μιας συσκευής που προσδίδει αθανασία και απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Καννών 1993 και από τότε έχει αναδειχτεί σε έναν από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνείς σκηνοθέτες και σεναριογράφους.

Το 1997 σε ηλικία 33 ετών, έλαβε προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων δολαρίων από την Miramax Films για να γυρίσει μια άλλη ταινία με όνομα ”Mimic”. Ήταν τελικά δυσαρεστημένος με τον τρόπο που η Miramax τον είχε αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της παραγωγής, γεγονός που οδήγησε τον φίλο του James Cameron να έρθει σε αντιπαράθεση με τον συνιδρυτή και ιδιοκτήτη της Miramax Harvey Weinstein, κατά τη διάρκεια της 70ης απονομής των βραβείων Όσκαρ.

Ο Ντελ Τόρο έχει σκηνοθετήσει μια μεγάλη ποικιλία ταινιών, από διασκευές κόμικς (Blade II, Hellboy) μέχρι ιστορικές ταινίες φαντασίας και τρόμου, δύο από τις οποίες έχουν γυριστεί στην Ισπανία στο πλαίσιο του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, υπό την αυταρχική κυριαρχία του Φρανσίσκο Φράνκο. Το 2001 σκηνοθέτησε το ”El espinazo del diablo” (The Devil’s Backbone).

Κέρδισε ευρύτερη προσοχή με τις προσαρμογές του στα κόμικς ”Blade II”, το 2002 και ”Hellboy”, το 2004. Έγινε όμως ευρέως γνωστός από την ταινία ”Pan’s Labyrinth” (El laberinto del fauno) το 2006, η οποία κέρδισε το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και ξενόγλωσσης ταινίας, καθώς και για τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Τον Απρίλιο του 2008, προσλήφθηκε από τον Peter Jackson για να σκηνοθετήσει την κινηματογραφική προσαρμογή του “The Hobbit” του J. R. R. Tolkien. Στις 30 Μαΐου 2010, ο ντελ Τόρο αποχώρησε από το έργο, λόγω εκτεταμένων καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από τα οικονομικά προβλήματα της MGM. Αν και δεν διηύθυνε τις ταινίες, πιστώνεται ως συν-συγγραφέας.

Επίσης το 2008 εξέφρασε ενδιαφέρον για ένα ριμέικ stop-motion στο μυθιστόρημα του Roald Dahl’s, το ”The Witches”, σε συνεργασία με τον Alfonso Cuarón. Στις 19 Ιουνίου 2018, ανακοινώθηκε ότι ο Del Toro και ο Cuarón θα προσαρτηθούν ως εκτελεστικοί παραγωγοί στο ριμέικ με τον Robert Zemeckis να ηγείται του έργου ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Στις 2 Ιουνίου 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα του ντελ Τόρο, ”The Strain”. Είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με βρικόλακες που συντάχθηκε από κοινού από τους del Toro and Chuck Hogan. Ο δεύτερος τόμος, ”The Fall”, κυκλοφόρησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2010. Ο τρίτος και τελευταίος τόμος, ”The Night Eternal”, ακολούθησε τον Οκτώβριο του 2011.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2010, ο Ντελ Τόρο εγκαινίασε τα Mirada Studios στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, με τον επί μακρόν κινηματογραφιστή του Guillermo Navarro, τον σκηνοθέτη Mathew Cullen και τον εκτελεστικό παραγωγό Javier Jimenez. Ένα συνεργατικό χώρο όπου αυτοί και άλλοι κινηματογραφιστές μπορούν να συνεργαστούν με τους καλλιτέχνες του Mirada για να δημιουργήσουν και να παράγουν έργα που εκτείνονται σε ψηφιακή παραγωγή και περιεχόμενο για ταινίες, τηλεόραση, διαφήμιση, διαδραστικά και σε άλλα μέσα.

Το 2013 σκηνοθέτησε το ”Pacific Rim”, μια ταινία επιστημονικής φαντασίας βασισμένη σε σενάριο των Ντελ Τόρο και Travis Beacham. Στην ταινία, γιγαντιαία τέρατα αναδύονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και επιτίθενται σε μεγάλες πόλεις, οδηγώντας τους ανθρώπους σε αντίποινα με γιγαντιαίες στολές Mecha που ονομάζονται Jaegers. Η ταινία κυκλοφόρησε στις 12 Ιουλίου 2013 και απέφερε 411 εκατομμύρια δολάρια στο Box Office.

Το 2015 σκηνοθέτησε το ”Crimson Peak”, μια γοτθική ταινία τρόμου που συνέγραψε με τον Matthew Robbins και τη Lucinda Cox. Η Jessica Chastain, ο Tom Hiddleston, η Μia  Wasikowska και ο Charlie Hunnam πρωταγωνίστησαν στην ταινία. Η παραγωγή ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 στο Τορόντο, με αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία κυκλοφορίας τον Απρίλιο του 2015. Το στούντιο αργότερα άλλαξε την ημερομηνία για τον Οκτώβριο του 2015, για να συμπέσει με την εποχή του Χάλογουιν. Επίσης το 2015 ο Ντελ Τόρο επιλέχθηκε για να είναι στην κριτική επιτροπή για το κύριο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Το 2017 σκηνοθέτησε την ταινία ”The Shape of Water”, η οποία κέρδισε 4 Όσκαρ από 13 υποψηφιότητες και τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας. Ο Ντελ Τόρο κέρδισε το Όσκαρ, τη Χρυσή Σφαίρα και το BAFTA καλύτερης σκηνοθεσίας. Πρωταγωνιστές σε αυτή την ταινία είναι οι  Sally Hawkins, Octavia Spencer, και Michael Shannon. Το 2017, ο Ντελ Τόρο είχε μια έκθεση έργων στο Minneapolis Institute of Art με τίτλο Guillermo del Toro: At Home with Monsters, με τη συλλογή έργων ζωγραφικής, σχεδίων, μακέτες, τεχνουργημάτων και Concept Film Art.

Η έκθεση διήρκεσε από τις 5 Μαρτίου 2017 έως τις 28 Μαΐου 2017. Το 2019, ο Nτελ Τόρο εμφανίστηκε στο βιντεοπαιχνίδι ”Death Stranding” του Hideo Kojima, παρέχοντας την όψη του στον χαρακτήρα Deadman. Το 2008, ο ντελ Τόρο ανακοίνωσε το ”Pinocchio”, μια σκοτεινή ταινία stop-motion βασισμένη στο ιταλικό μυθιστόρημα ”The Adventures of Pinocchio” σε σκηνοθεσία του Adam Parrish King με την εταιρεία Jim Henson ως εταιρεία παραγωγής και μουσική του Nick Cave. Το πρόγραμμα ήταν στην ανάπτυξη για πάνω από μια δεκαετία. Η προ-παραγωγή ξεκίνησε από το στούντιο ShadowMachine.

Τελικά το 2017 ο Nτελ Τόρο ανακοίνωσε ότι ο Patrick McHale συν-γράφει το σενάριο της ταινίας και αποκάλυψε στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ότι η ταινία θα επανασχεδιαστεί κατά τη διάρκεια της ανόδου του Μπενίτο Μουσολίνι και ότι θα χρειαστεί 35 εκατομμύρια δολάρια για να τα καταφέρει.

Τον Νοέμβριο του 2017, ανακοινώθηκε ότι ο Nτελ Τόρο ακύρωσε το έργο επειδή κανένα στούντιο δεν ήταν πρόθυμο να το χρηματοδοτήσει. Τον Οκτώβριο του 2018 τελικά, ανακοινώθηκε ότι η ταινία αναβίωσε, με το Netflix να υποστηρίζει το έργο. Το Netflix είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Del Toro στην ταινία Trollhunters. Πολλές από τις λεπτομέρειες του έργου παραμένουν οι ίδιες, αλλά με τον Mark Gustafson να έχει πλέον τη συν-σκηνοθεσία αντί του Adam Parrish King. Τον Δεκέμβριο του 2017, η Searchlight Pictures ανακοίνωσε ότι ο ντελ Τόρο θα σκηνοθετήσει μια νέα διασκευή του μυθιστορήματος ”Nightmare Alley” του 1946 του William Lindsay Gresham, το σενάριο του οποίου έγραψε μαζί με την Kim Morgan.

Το 2019, αναφέρθηκε ότι ο Bradley Cooper, η Cate Blanchett, η Toni Collette και η Rooney Mara είχαν κλείσει συμφωνίες για να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία, η παραγωγή της οποίας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020. Το 2019 ο Nτελ Τόρο ανακοίνωσε πως επιστρέφει στον «Λαβύρινθο του Πάνα». Ο σκηνοθέτης πάντρεψε με ιδανικές αναλογίες τις παραμυθένιες ευαισθησίες του με τη σκληρή πραγματικότητα και τον ισπανικό εμφύλιο, δημιουργώντας μια συναρπαστική και φαντασμαγορική πρωτότυπη μυθολογία. Αυτή τη μυθολογία ο Ντελ Τόρο την επέκτεινε, όχι όμως με ένα συμβατικό κινηματογραφικό σίκουελ, αλλά μέσα από ένα βιβλίο.

Το «Pan’s Labyrinth: The Labyrinth of the Faun», όπως ονομάζεται, περιγράφεται ως μια «μεταμόρφωση της ταινίας» και περιλαμβάνει μια σειρά από διηγήματα που θα εξερευνούν περαιτέρω τον φανταστικό κόσμο όπου εκτυλίσσεται το φιλμ και το φολκλόρ στοιχείο που την ενέπνευσε. Ο Ντελ Τόρο συνυπογράφει το βιβλίο με την Κορνήλια Φούνκε (σεναριογράφο του «Inkheart» και επιτυχημένη συγγραφέα), και αρκετές από τις ιστορίες που περιέχονται σ’ αυτό προέρχονται από ιδέες που είχε ο Ντελ Τόρο κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της ταινίας, αλλά δεν χώρεσαν στο τελικό αποτέλεσμα. Στις 2 Ιουλίου του 2019 τελικά κυκλοφόρησε.

Επισής το 2019 ο Nτελ Τόρο ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας τρόμου ”Scary Stories to Tell in the Dark” που είναι βασισμένη στην ομώνυμη σειρά παιδικών βιβλίων του Alvin Schwartz, σε σκηνοθεσία του André Øvredal. Ωστόσο αποφάσισε να τις αποσπάσει από την εποχή του συγγραφέα τους και να τις τοποθετήσει σε μία από τις πιο ταραχώδεις περιόδους των ΗΠΑ, το 1968, όταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ ήταν ακόμα εν εξελίξει και ο κόσμος είχε αρχίσει να βγαίνεις στους δρόμους και να διαδηλώνει κατά του.

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, ο Ντελ Τορο άρχισε να βγαίνει με τη Lorenza Newton, ξαδέλφη της Μεξικανής τραγουδίστριας Guadalupe Pineda, όταν και οι δύο σπούδαζαν στο Instituto de Ciencias στη Γκουανταλαχάρα. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά. Χώρισαν στις αρχές του 2017 και τελικά πήραν διαζύγιο τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Έχει κατοικίες στο Τορόντο και το Λος Άντζελες και επιστρέφει στη Γκουανταλαχάρα κάθε έξι εβδομάδες για να επισκεφθεί την οικογένειά του. Κατέχει επίσης δύο σπίτια αφιερωμένα αποκλειστικά στη συλλογή βιβλίων, έργων τέχνης, αφίσας και άλλων αντικειμένων που σχετίζονται με το έργο του.

Σε συνέντευξή του το 2007, ο Ντελ Τόρο χαρακτήρισε την πολιτική του θέση “λίγο υπερβολικά φιλελεύθερη”. Τόνισε ότι οι κακοί στις περισσότερες ταινίες του, όπως ο βιομήχανος στην ταινία ”Cronos”, οι Ναζί στο ”Hellboy” και οι Φασιστές στην ταινία ”Pan’s Labyrinth”, ενώνονται με το κοινό χαρακτηριστικό του αυταρχισμού. Το 2009, υπέγραψε αίτηση η οποία ζητούσε την απελευθέρωση του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος συνελήφθη στην Ελβετία σχετικά με την κατηγορία του το 1977 για νάρκωση και βιασμό 13χρονου κοριτσιού, μοντέλου της Vogue.

Το 2010, ο Nτελ Τόρο αποκάλυψε ότι ήταν οπαδός των βιντεοπαιχνιδιών, περιγράφοντάς τα ως «τα κόμικς της εποχής μας» και «ένα μέσο που δεν κερδίζει κανένα σεβασμό μεταξύ της ευφυΐας». Τα αγαπημένα του παιχνίδια είναι:  Gadget Invention, Travel, & Adventure, Cosmology of Kyoto, Asteroids και το Galaga. Τα αγαπημένα κινηματογραφικά τέρατα του Ντελ Τόρο είναι το τέρας του Frankenstein, Alien, Gill-man, Godzilla, και το the Thing. Επίσης ισχυρίζεται ότι έχει ένα «φετίχ» με τον Frankenstein σε βαθμό που είναι ανθυγιεινό. Στη λίστα με τις αγαπημένες του ταινίας βρίσκονται οι ”Brazil”, ”Nosferatu”, ”Freaks” και ο ”Dracula” του Bram Stoker. Ανέφερε επίσης το ιαπωνικό anime ”Doraemon”, ως την καλύτερη παιδική σειρά που δημιουργήθηκε ποτέ.

Είναι λάτρης του γοτθικού και φανταστικού κινηματογραφικού είδους. Ενδιαφέρεται επίσης ιδιαίτερα για την βικτωριανή εποχή και τον  πολιτισμό της. Δήλωσε πως έχει ένα δωμάτιο-βιβλιοθήκη που το ονομάζει “Το δωμάτιο Dickens”. Έχει κάθε έργο των Charles Dickens, Wilkie Collins και πολλών άλλων βικτωριανών, καθώς και εκατοντάδες έργα για το Βικτωριανό Λονδίνο, τα έθιμα, την εθιμοτυπία, την αρχιτεκτονική του. Επίσης δηλώνει τεράστιος λάτρης του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Έχει επίσης γράψει μια σημαντική μελέτη για τις ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

E2

Written by: DreamCity

Rate it

0%