Πολιτιστικά

Oλοκληρώθηκε η 1η διεθνής ανοιχτή πρόσκληση προς καλλιτέχνες

today21/05/2021

Background
share close

Εγείροντας το ενδιαφέρον τόσο του εγχώριου, όσο και του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, ολοκληρώθηκε η πρώτη διεθνής ανοιχτή πρόσκληση της Ελευσίνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Περισσότερα από 20.000 άτομα επισκέφθηκαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής προτάσεων, ενώ καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες και φορείς προερχόμενοι από περισσότερες από 40 χώρες από όλο τον κόσμο κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι το 3% των προτάσεων είναι από την περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Τα επιλεγμένα έργα θα πραγματοποιηθούν το 2022 και το 2023, συνδιαμορφώνοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης, το οποίο φέρει τον τίτλο “ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ” και κινείται πάνω σε τρεις κεντρικούς θεματικούς άξονες. Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν το 66% αφορά το θεματικό άξονα “Άνθρωπος/Κοινωνία”, το 24% το θεματικό άξονα “Περιβάλλον” και το 10% τον θεματικό άξονα “Εργασία”.

Πλούσιες ήταν και οι επιλογές στις κατηγορίες των έργων, καθώς οι προτάσεις κινήθηκαν σε διάφορες περιοχές τέχνης και δημιουργίας. Οι κατηγορίες “Προγράμματα συμμετοχής της κοινότητας”,  “Εικαστικές τέχνες”, “Διακαλλιτεχνικά/Διατομεακά έργα” και “Καλλιτεχνικά και Ερευνητικά προγράμματα για τον δημόσιο χώρο και το περιβάλλον” συγκέντρωσαν τις περισσότερες συμμετοχές, ενώ ακολούθησαν οι κατηγορίες: “Θέατρο, “Τέχνη της εγκατάστασης”, “Performance”, “Μουσική”, “Εκπαιδευτικά Προγράμματα”, “Χορός” και “Κινηματογράφος”.

Θέτοντας στο επίκεντρο τους έναν από τους δομικούς στόχους του θεσμού της ΠΠΕ για ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, το 49% των προτάσεων περιλαμβάνει και συνεργασία με μία άλλη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν, θα αξιολογηθούν από τη Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ελευσίνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, αφενός βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, και αφετέρου σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των στρατηγικών στόχων, του καλλιτεχνικού οράματος και των θεματικών της διοργάνωσης. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούνιο 2021.

Κατερίνα Καράμπελα

Written by: Dreamcity

Rate it

Previous post

Μουσική

Ο Darkon κυκλοφόρησε το καινούριο του deep house κομμάτι με τίτλο «Let me see».

Ο Darkon κυκλοφόρησε το νέο του deep house κομμάτι με τίτλο «Let me see». Πρόκειται για ένα άκρως καλοκαιρινό κομμάτι που σε προκαλεί να κινηθείς στον ρυθμό του. Ο αγαπημένος μας δημιουργός συνεχίζει να μας χαρίζει μοναδικά κομμάτια. Κομμάτια που μας ταξιδεύουν σε νέους κόσμους τέχνης και φαντασίας. Το «Let me see» είναι ο πρώτος φετινός καλοκαιρινός προορισμός! Από τα πρώτα δευτερόλεπτα γεννά εικόνες από μέρη μαγικά και μας παρασύρει […]

today21/05/2021

Post comments (0)

Απάντηση

0%