Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Ψυχολογία

«Επιστρέφοντας σε μια καθημερινότητα» από τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Ζωή Ζέρβα

today12/05/2021 14

Background
share close

Και ναι τα μέτρα χαλαρώνουν, η εστίαση άνοιξε, το καλοκαίρι έχει πλησιάσει και εμείς προσπαθούμε να ισορροπήσουμε εκ νέου σε μια νέα καθημερινότητα.

Σιγά σιγά αλλάζουν οι ρυθμοί μας και οι επιλογές μας αυξάνονται. Υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν να ανοίξουν την πόρτα και να βγουν, να απολαύσουν τη μέρα, να δουν αγαπημένους, να περπατήσουν στον ήλιο ή να απολαύσουν την απογευματινή δροσιά με ένα ποτάκι.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που η επιστροφή αυτή είναι δύσκολη.

Η περίοδος της καραντίνας ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα κάποιοι να παραδοθούν σε αυτή και να εμφανίσουν συμπτώματα ιδρυματοποίησης όπως :

απάθεια, έλλειψη ενδιαφέροντος για τα πράγματα που πριν είχαν αξία, για επικοινωνία, για επαφή, για το μέλλον, για προσωπική υγιεινή και αισθητική…μια γενική παραίτηση.

Στη δεύτερη καραντίνα πια ήρθε πιο έντονα μια παραίτηση και μια παραδοχή ότι έτσι θα ναι και αυτό έφερε ένα «άφημα» στην κατάσταση.

Αυτό σε συνδυασμό με προβλήματα της καθημερινότητας, όπως εργασίας, οικονομικά, φόβος για την υγεία τόσο τη δική μας όσο και των αγαπημένων καθώς και ο φόβος για το αν θα καταφέρει κάποιος να επιβιώσει και να καλύψει βασικές βιοποριστικές ανάγκες, συντέλεσε ώστε πολλοί άνθρωποι να χάσουν την ελπίδα, τους στόχους , τα όνειρά τους και να παραδοθούν στη θλίψη και την απάθεια. Αισθάνθηκαν σαν να έχασαν τον έλεγχο της ζωής τους αλλά και κάθε νόημα και διάθεση για ζωή.

Αν κάποιος αισθάνεται ότι χρειάζεται βοήθεια για να βγει από αυτό είναι σημαντικό να ξέρει ότι δεν είναι ντροπή να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια από κάποιον ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας, ντροπή είναι να του την αρνηθούν, Υπάρχουν αρκετές δομές και τηλεφωνικές γραμμές (πέρα από ιδιώτες) που μπορούν να βοηθήσουν χωρίς κάποιο οικονομικό κόστος.

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να αλλάξουμε μια κατάσταση, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια ώστε να μπούμε και να συνηθίσουμε μια νέα καθημερινότητα η οποία μας θυμίζει ελαφρώς την προ covid εποχή όμως δεν είναι και επιστροφή στην ζωή μας όπως την ξέραμε.

Πατάμε στο παρόν και φτιάχνουμε το μέλλον, το παρελθόν πέρασε και δεν αλλάζει, όσο εστιάζουμε εκεί χάνουμε το μετά και το μετά είναι που θα βιώσουμε. Προσπαθούμε να έχουμε μια ρουτίνα σε θέματα καθημερινότητας , να επικοινωνούμε με αγαπημένους μας, να περπατάμε έστω και λίγο στην ημέρα , να κάνουμε πράγματα που μας δίνουν ευχαρίστησή και γιατί όχι να δοκιμάζουμε κάτι νέο.

Ζωή Ζέρβα

  Σύμβουλος ψυχικής υγείας

 Θεραπεύτρια ζεύγους

 Life and Relationship Coach

 Εκπαιδευομένη Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Written by: DreamCity

Rate it

0%