Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Ψυχολογία

«Αγάπη σημαίνει ομάδα» από τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Ζωή Ζέρβα

today24/02/2021 1

Background
share close

Πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Μέρα έρωτα και αγάπης για όσους γιορτάζουν και για άλλους μια εμπορική ακόμη γιορτή. Θα μπορούσε όμως να είναι και μια ημέρα υπενθύμισης, μια μέρα να μας θυμίσει να κάνουμε παύση στην τρέλα της καθημερινότητας και να αφιερώσουμε χρόνο στη σχέση μας.

Η καθημερινότητα, τα προβλήματα, το άγχος, η αίσθηση του δεδομένου για τη σχέση μας, η οποία δίνει την ευκαιρία αναβολής για αύριο, μετά, το Σαββατοκύριακο, όταν θα λείπουν τα παιδιά. Όλο αυτό μπορεί να δεχτεί μια παύση και να αφιερώσουμε χρόνο στη σχέση μας. Να επικοινωνήσουμε με το σύντροφο μας, να μοιραστούμε στιγμές, να φλερτάρουμε και να θυμηθούμε τι ερωτευτήκαμε στον άνθρωπο αυτό, τις όμορφες στιγμές μας, τις αλλαγές μας στην πάροδο του χρόνου και να εκτιμήσουμε την παρουσία του στη ζωή μας .

Ξέρω ότι είσαι κουρασμένη και κάποιες φορές αισθάνεσαι ότι η προσπάθεια σου δεν εκτιμάται. Το σπίτι δεν καθαρίζει ούτε μαζεύεται μόνο του. Τα παιδιά δεν διαβάζουν, δε τρώνε, δε ντύνονται μόνα τους. Τα ρούχα δεν πλένονται μαγικά από νεράιδες που τα βάζουν στη ντουλάπα. Τα κρεβάτια και τα μυρωδάτα σεντόνια δεν στρώνονται μόνα τους. Τα σκυλιά, τα γατιά , τα χρυσόψαρα κλπ δεν φροντίζονται μόνα τους. Τα ψώνια δεν γίνονται από θαύμα, όπως ούτε από θαύμα μπαίνουν στη θέση  τους. Τα πιάτα για να μαζευτούν μετά από κάθε γεύμα και για να υπάρχουν για το επόμενο δεν πλένονται αυτόματα, ούτε τα σκουπίδια μαγικά μαζεύονται και πάνε στον κάδο.

Αυτή η ρουτίνα, η καθημερινότητα, η έλλειψη επικοινωνίας με ενήλικες (όταν υπάρχουν μωράκια), η αίσθηση ότι κάθε μέρα είναι ίδια και μέσα σε λίγες ώρες όλος ο κόπος σου και το αποτέλεσμα του έχουν εξαφανιστεί είναι εκνευριστικά δύσκολη. Ιδίως όταν πια έχει περάσει ως δεδομένη υποχρέωση σου, την οποία αισθάνεσαι ότι ο άλλος δεν εκτιμά και δεν καταλαβαίνει. Ξέρεις κάτι; Ίσως να μην καταλαβαίνει γιατί δεν το ζει. Βλέπει μόνο το αποτέλεσμα κι εσένα κουρασμένη και κακόκεφη. Αυτί συμβαίνει γιατί όταν γυρίζει, για εσένα είναι η ελπίδα μιας βοήθειας που ίσως και να μην υπάρξει. Η ελπίδα να αποτραβηχτείς λίγο στην δική σου χαλάρωση. Όμως γυρίζει και είναι και εκείνος κουρασμένος, αγχωμένος, πιεσμένος, σκασμένος και έχει και εκείνος ανάγκη για λίγη ξεκούραση και την περιμένει από εσένα.

Ξέρω ότι και εσύ είσαι κουρασμένος, με μια άλλη κούραση διαφορετική, με το άγχος του οικονομικού, της ώρας, της προθεσμίας. Του να ανεχτείς με χαμόγελο, να ακούς το ότι στη δουλειά και να περιμένεις πως και πως να πας σπίτι να κάτσεις  και η μέρα να τελειώσει, να βγάλεις τα ρούχα της δουλειάς μαζί με τις σκοτούρες και να χαλαρώσεις.

Θέλεις να γυρίσεις σε ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά , να απολαύσεις ήσυχα την οικογένεια σου, το φαγητό και την ηρεμία σου, στο περιβάλλον σου, στο σπίτι σου και να σε καταλάβει ο άνθρωπός σου, ο οποίος όμως περιμένει και αυτός την κατανόηση και τη βοήθεια σου.

Δύο διαφορετικές εξαντλητικές καθημερινότητες οι οποίες συναντιούνται το βράδυ με διαφορετικές ανάγκες που λαχταρούν , όμως στο τέλος της μέρας, την αναγνώριση του κόπου τους από τον σύντροφο τους, την αγκαλιά, την κατανόηση , ένα χαμόγελο και λίγο προσωπικό χρόνο.

Δεν είναι διαγωνισμός για το ποιος κουράστηκε περισσότερο, ποιος προσφέρει περισσότερο, ποιος πιέστηκε περισσότερο, είναι συνεργασία ομάδας, σε μια ομάδα όλα τα μέλη συνεισφέρουν για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μην αφήνεται την καθημερινότητα να φθείρει τη σχέση. Όταν κάποιος πιέζεται συνέχεια στο τέλος δεν αντέχει. Επικοινωνήστε το θέλω και τις ανάγκες, συζητήστε πως αισθάνεστε, όχι για να αποδείξετε κάτι, όχι για να κερδίσετε μια μάχη αλλά για να σας καταλάβει ο σύντροφός σας και να γεφυρώσετε το κενό που μέρα με τη μέρα δημιουργείτε με μικρά παραπονάκια και την αίσθηση ότι δεν σας εκτιμάει .

Ας θυμηθούμε σήμερα ότι είμαστε ομάδα

Team (ομάδα)

T trust and honesty. Εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια στην επικοινωνία

E emotional health. Να αισθάνονται και οι 2 καλά

A acceptance. Αποδοχή του άλλου για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θέλεις να γίνει

M mutual respect. Αμοιβαίος σεβασμός  και οι 2 συνεισφέρουν στις δυνατότητες τους με στόχο την ενίσχυση ο ένας του άλλου

 

Ζωή Ζέρβα

  Σύμβουλος ψυχικής υγείας

 Θεραπεύτρια ζεύγους

 Life and Relationship Coach

 Εκπαιδευομένη Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Written by: DreamCity

Rate it

0%