Ένα μοναδικό αφιέρωμα στο ελληνικό τανγκό παρουσιάζει Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο, το απόγευμα της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου, με τη Δημοτική Αθηναϊκή Μαντολινάτα Εστουδιαντίνα «Διονύσιος Λαυράγκας» και εκλεκτούς συντελεστές, που θα ταξιδέψουν το κοινό στη ρομαντική εποχή της παλιάς Αθήνας. Ο λαϊκός τροβαδούρος Μπάμπης Τσέρτος, η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου, ο Μιχάλης Δημητρακάκος και οι τραγουδίστριες της έντεχνης και τζαζ σκηνής Άννα Ματσούκα και Μαρούλα Κασκαβέλη αναβιώνουν υπέροχες μελωδίες, με τον ερωτικό στίχο μεγάλων συνθετών και στιχουργών του Μεσοπολέμου. Ζευγάρια χορευτών της σχολής Academia del Tango ζωντανεύουν επί σκηνής την ατμόσφαιρα μιας μουσικοχορευτικής συντροφιάς που όλοι νοσταλγούμε. Την ενορχήστρωση και διεύθυνση της δεκαπενταμελούς Ορχήστρας με τον δροσερό ήχο των μαντολίνων, έχει ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης, ο οποίος επιμελήθηκε και το πρόγραμμα της βραδιάς.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια «Θα ξανάρθεις», «Σπιτάκι μου παλιό» (Γιαννίδης), «Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες», «Ζητάτε να σας πω» (Αττίκ), «Θυμήσου κάποτε πόσο αγαπιόμαστε» (Γούναρης), «Θα σε πάρω να φύγουμε» (Σπάρτακος), «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει», «Ας ερχόσουν για λίγο» (Σουγιούλ), «Το τανγκό της Αθήνας», «Ένας φίλος ήρθε απόψε» (Μουζάκης), αλλά και τα υπέροχα τραγούδια της μοναδικής Χαρούλας Αλεξίου «Το τανγκό της Νεφέλης» και «Για ένα τανγκό».
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη Ι Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, 19:00
Ορχήστρα:
Δημοτική Αθηναϊκή Εστουδιαντίνα «Διονύσιος Λαυράγκας»
Ενορχήστρωση – Μουσική Διεύθυνση:
Απόλλων Κουσκουμβεκάκης
Τραγουδούν:
Μπάμπης Τσέρτος
Τζίνα Φωτεινοπούλου
Μιχάλης Δημητρακάκος
Άννα Ματσούκα
Μαρούλα Κασκαβέλη
Συμμετέχουν:
Χορευτές της Σχολής Academia del Tango
Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Ανδρέας Μαζαράκης
Υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων
Τιμές εισιτηρίων:
€30.00, 26.00, 22.00, 18.00, 13.00, 9.00
Εκπτωτικό: €7.00 Τ. 210 7282 333 – www.megaron.gr Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια
Τ. 210 7282 367
Ακολουθούν βιογραφικά σημειώματα των συντελεστών
Δημοτική Αθηναϊκή Μαντολινάτα Εστουδιαντίνα «Διονύσιος Λαυράγκας»
H Ορχήστρα λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και έχει παρουσιάσει προγράμματα με όλα τα είδη του ποιοτικού ελληνικού τραγουδιού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Ανδρέας Μαζαράκης και τη διεύθυνση, ο Θέμις
Σερμιέ. Από το 2008 την ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση των προγραμμάτων έχει αναλάβει ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης. Το μουσικό σχήμα έχει συνεργαστεί με σημαντικούς ερμηνευτές του λυρικού, έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού. Αποτελείται από 15 μουσικούς (πρώτα και δεύτερα μαντολίνα, μαντόλες, κιθάρες, βιολί, φλάουτο, ακορντεόν, τσέλο, κοντραμπάσο).
Απόλλων Κουσκουμβεκάκης
Καλλιτέχνης με σημαντική παρουσία σε διάφορους τομείς της μουσικής δημιουργίας. Εκλεκτός σολίστ κλασικής κιθάρας με πλούσια δισκογραφία έργων λόγιας μουσικής αλλά και μεγάλων Ελλήνων συνθετών, με ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πολλές χώρες, έχει κατακτήσει σημαντική θέση στη σύγχρονη ελληνική κιθάρα. Οι μουσικές του αναζητήσεις και οι πολυετείς σπουδές του στη σύνθεση, ανάλυση και διεύθυνση ορχήστρας, τον οδήγησαν στην αποκλειστική του ενασχόληση με την ενορχήστρωση, τη διεύθυνση μουσικών συνόλων και τη σύνθεση. Είναι μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου Αθηνών (Athens Chamber Orchestra) και ενορχηστρωτής και μαέστρος της Δημοτικής Αθηναϊκής Εστουδιαντίνας. Ως μαέστρος και ενορχηστρωτής έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους ερμηνευτές του λυρικού, του έντεχνου και του λαϊκού τραγουδιού, παρουσιάζοντας προγράμματα με το ποιοτικό ελληνικό τραγούδι του 20ου αιώνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Badminton Theater, το Christmas Theater, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κ.α.
Μπάμπης Τσέρτος
Γεννήθηκε στα Τρόπαια του Νομού Αρκαδίας. Σε ηλικία 17 ετών έρχεται πλέον μόνιμα στην Αθήνα. Παρότι από πολύ μικρός τραγουδάει και ψέλνει, το 1974 εισάγεται και στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ήμουν πολύ τυχερός που στην οικογένειά μου τραγουδούσαν όλοι πολύ καλά. O δε πατέρας μου έπαιζε και μαντολίνο. Ήμουν επίσης τυχερός που μεγάλωσα στα Τρόπαια, που ήταν πάντα εμπορικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο για την περιοχή. Μου έχουν μείνει πολλά γλέντια αξέχαστα, γλέντια όπου μπορούσαμε να ακούσουμε όλα τα είδη του ελληνικού τραγουδιού».
Ως φοιτητής ζει την «αναβίωση» του ρεμπέτικου τραγουδιού, μαθαίνει μπουζούκι και συμμετέχει στο συγκρότημα του Πανεπιστημίου, τραγουδώντας έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα και δημοτικά. «Η ζωή μου δένεται πλέον έντονα με τη μουσική, κάθε βράδυ σχεδόν γλεντάμε στις ταβέρνες της εποχής, παίζοντας και τραγουδώντας με την παρέα μας. Η σκέψη όμως να ασχοληθώ επαγγελματικά με το τραγούδι ήταν ακόμα μακριά».
Στην δεκαετία του 80, όταν άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα ρεμπετάδικα, ο Μπάμπης Τσέρτος βρίσκεται να δουλεύει ως επαγγελματίας στην ταβέρνα «Οι φίλοι» στην Κυψέλη. Από τότε κάνει συνεχώς εμφανίσεις, έχοντας την τύχη να προλάβει να συνεργαστεί με μεγάλους ερμηνευτές και δημιουργούς του Ρεμπέτικου όπως οι: Μπέλλου, Μπίνης, Χρυσάφη, Καίτη Γκρέυ, Χοντρονάκος, Καπλάνης, Σκαρπέλης, Πολυκανδριώτης, αλλά και με τους νεότερους: Γκολές, Ξηντάρης, Στ. Βαμβακάρης, Μαριώ, Αγάθωνας κ.α. Συνεργάστηκε επίσης με τους ερμηνευτές και δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού Νικολόπουλο, Γλυκερία, Μητσιά, Μοσχολιού, Νταλάρα, Κατσιγιάννη, Ρασούλη, Βαγιόπουλο, Θαλασσινό, Χαλκιά, Καραγιάννη, Αηδονίδη, Σαμίου, Λεονάρδου, Τερζή, Βοστάνη, Μαυρουδή κ.ά. Το 2002 έλαβε το βραβείο καλύτερου τραγουδιστή του ρεμπέτικου από τα «Κορφιάτικα Βραβεία» και το 2003 το «Βραβείο Αρίων» για τον καλύτερο παραδοσιακό δίσκο «Ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής».
Τα τελευταία 15 χρόνια συνεργάζεται με την «Εστουδιαντίνα», παρουσιάζοντας τον μεγάλο μουσικό πλούτο της σμυρναίικης παράδοσης.
Συμμετείχε στον δίσκο Smyrne της Εστουδιαντίνας, που κυκλοφόρησε σε παραγωγή Γ. Νταλάρα με πολλούς ακόμη σπουδαίους ερμηνευτές (η ηχογράφηση έλαβε το «Βραβείο Αρίων» του καλύτερου παραδοσιακού δίσκου), όπως και στον δίσκο Η Εστουδιαντίνα παρουσιάζει την Ορχήστρα Λαϊκών Οργάνων Οδησσού, συμπράττοντας με την Χορωδία «Ελλάδα» του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Οδησσού.