Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Ψυχολογία

“Friends with benefits…” της Ζωής Ζέρβα

today27/10/2022 27

Background
share close

Μια τάση που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος με τον καιρό, μπερδεύοντας πολλές φορές τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτού του τύπου σχέση…

Ας δούμε αρχικά τι είναι:

FWBR είναι μια σχέση σεξουαλική χωρίς ρομαντικά συναισθήματα και συναισθηματική επένδυση, μέσα στην οποία συμφωνούν τα μέλη ότι θα συνευρίσκονται σεξουαλικά χωρίς προοπτική εξέλιξης της σχέσης τους σε κάτι πιο σταθερό. Συνήθως οι συναντήσεις των FWB είναι 1 – 2 φορές την εβδομάδα, χωρίς ενδιάμεση επικοινωνία.

Αυτό, δεν συνεπάγεται ότι η σχέση αυτή στερείται ενδιαφέροντος ή σεβασμού για το άλλο άτομο, ούτε ότι αφορά σε ένα τυχαίο one night stand.

Είναι απλώς μια ακόμα επιλογή που δίνεται στο πεδίο των σχέσεων…Δεν θεωρείται ούτε κακό, ούτε συμβιβασμός, όταν όμως φτάσεις στο σημείο να αναρωτιέσαι ίσως έχει έρθει η στιγμή να συζητήσεις τις νέες σκέψεις και θέλω σου γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εσύ συμβιβάζεσαι περιμένοντας περισσότερα…

Για να διαρκέσει αυτού του είδους η σχέση και να αισθάνονται και οι δύο καλά μέσα σε αυτή, απολαμβάνοντας τις στιγμές τους, είναι σημαντικό από την αρχή να ξεκαθαριστεί τι προσδοκίες έχει ο κάθε ένας.

Σε περίπτωση που ένας από τους δύο αναπτύξει συναισθήματα είναι καλό να συζητηθεί ανοιχτά αυτό το νέο δεδομένο και αν δεν υπάρχει ανταπόκριση η σχέση να διακοπεί και όχι να συντηρείται από την ελπίδα ότι o άλλoς κάποια στιγμή μπορεί και να ανταποκριθεί.

Είναι μια σχέση  η οποία ξεκινάει και τελειώνει στην κρεβατοκάμαρα, δεν θα υπάρξουν έξοδοι, κοινές παρέες, τηλεφωνήματα, μηνύματα και τακτική επικοινωνία.

Η ζήλια δεν έχει χώρο εδώ, άλλωστε αφορά σε μια ανοιχτή σχέση η συμφωνία… Μπορεί οι FWB να έχουν πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους.

Η χρήση προστασίας από Σ.Μ.Ν θεωρείται δεδομένη, η όλη ιδέα της σχέσης αυτής βασίζεται στην έλλειψη δέσμευσης, που αυτό σημαίνει ότι κάθε σύντροφο μπορεί να έχει περισσότερους από ένα FWB.

Θα έρθει η στιγμή που ένας από τους δύο θα θελήσει να αποχωρήσει πρώτος από τη σχέση…

Για να πετύχει η FWBR σημαντικό:

  • Να είσαι ξεκάθαρος στα θέλω και στις ανάγκες σου
  • Να ξέρεις ότι μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση χωρίς να έχεις ελπίδες και προσδοκίες
  • Να μην έχεις ρομαντικά συναισθήματα για τον άλλο
  • Να επιλέξεις κάποιον που να σε ελκύει σωματικά όχι συναισθηματικά

Να μην έχεις προσδοκίες για επαφές εκτός κρεβατοκάμαρας”

  • Να τεθούν από κοινού ξεκάθαρα όρια που να ικανοποιούν τα θέλω και τις ανάγκες και των δύο
  • Να μην σταματήσουν οι FWB τα ραντεβού με άλλους
  • Να θυμάσαι ότι η σχέση αυτή έχει όρια και όχι ρομαντικά συναισθήματα

Πως θα καταλάβεις αν ο άλλος θέλει κάτι περισσότερο;

  • Θα επιδιώκει πιο τακτική επικοινωνία και συναντήσεις.
  • Θα αρχίσει να αισθάνεται αμηχανία ή να προσπαθεί να δείξει ένα πιο προσεγμένο “καλό” εαυτό…
  • Κάτι θα αλλάξει στον τρόπο που σε κοιτάει… στο φιλί… ακόμα και στη σεξουαλική.επαφή, το συναίσθημα θα βρει τρόπο να εκφραστεί.
  • Στις συναντήσεις το σεξ δεν θα είναι το ζητούμενο.
  • Θα σταματήσει να βγαίνει ραντεβού, να φλερτάρει ή να έχει και άλλες FWBR.
  • Θα αισθάνεται αμήχανα ή θα ζηλεύει όταν αναφέρονται άλλα άτομα.
  • Θα αλλάξει η συμπεριφορά μετά το σεξ, π.χ. μπορεί να αισθάνεται πιο έντονα την ανάγκη να καθίσετε αγκαλιά μετά.

Αν κάποια στιγμή αυτό δεν σε καλύπτει ή σε πληγώνει έχεις κάθε δικαίωμα να διακόψεις χωρίς ενοχές. Μπορείς να το συζητήσεις με τον άλλο τα συναισθήματα σου χωρίς όμως να έχεις προσδοκίες ότι όλο αυτό θα μπορούσε να προχωρήσει σε αποκλειστική σχέση. Οι προσδοκίες πολλές φορές μπορούν να σε πληγώσουν περισσότερο από την πραγματικότητα γιατί εκεί έχεις επενδύσει τα όνειρα και τα συναισθήματα σου. Αν αναπτύξεις συναισθήματα για τον FWB να θυμάσαι ότι δεν κάνεις κάτι λάθος, αλλά ούτε κι εκείνος αν δεν ανταποκρίνεται … απλώς η σχέση σας έκανε τον κύκλο της….

Ζωή Ζέρβα

  Σύμβουλος ψυχικής υγείας

 Θεραπεύτρια ζεύγους

 Life and Relationship Coach

 Εκπαιδευομένη Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Written by: DreamCity

Rate it

0%