Κινηματογραφος

Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το “Take a Trip” στο Eastern Europe film festival στην Ρουμανία

today11/06/2022

Background
share close

Με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας να απονέμεται στην ταινία Take a Trip του Χρήστου Ν. Καρακάση έπεσε η αυλαία  του Eastern Europe film festival στην Ρουμανία η ταινία Take a Trip συνεχίζει την βραβευμένη της διαδρομή έχοντας ταξιδέψει σε περισσότερες από 30 χώρες ,έχοντας κερδίσει 22 βραβεία με 62 επίσημες συμμετοχές .

Ο κοινωνιολόγος και καλλιτέχνης Θανάσης Πάνου έγραψε για το ντοκιμαντέρ:  Μας καλεί να κοιτάξουμε οδηγούμενοι μέσα από την όραση του φακού και τον λόγο, που με ποιητικές υφάνσεις ανιχνεύουν από ένα παιχνίδι σουρεαλιστικής θεώρησης στο παιχνίδι των αντανακλάσεων του συλλογικού ασυνείδητου. Των συμβολισμών της ένδυσης του πραγματικού και του σουρεαλιστικού σύμπαντος μικρών παραμυθένιων ξωτικών που πετάγονται από το γρασίδι σε αλλεπάλληλες στροφές του ασυνείδητου. Καλεί τον θεατή να ταξιδέψει από το ηθελημένο φλουτάρισμα στην απεικόνιση της γυμνής ματιάς, την χειραψία με τον δίπλα-που ποτέ δεν κάναμε-στο παγερό αστικό τοπίο. Ο Χρήστος Καρακάσης  χρησιμοποιεί στο «Take a Trip» έναν συγκρατημένα δραματικό λόγο μέσα από τις επανειλημμένες γεωγραφικές μετατοπίσεις, οι οποίες αποτυπώνουν με ακρίβεια την διάρκεια και την έκταση των ψυχικών ρηγμάτων, χωρίς να υποκύπτουν στον πειρασμό του ταξιδιωτικού ή τοπικού χρώματος. Το «Take a Trip» ομιλεί έτσι αβίαστα με την κρυφή φωνή της πόλης, σε ένα κράμα λυρικής ειλικρίνειας και στοχαστικού ρεμβασμού, που δίνει στον θεατή έναν σαφώς αμεσότερο (και οπωσδήποτε περισσότερο οικείο) τόνο. Έτσι το «ταξίδι» του ομοιάζει με βεντάλια: Από την αρχή- στον σιδηροδρομικό σταθμό- με μουσικό ηχητικό περιβάλλον ένα γλυκόπικρο χαρμάνι Blues στοχεύει σε μια πολύπλευρη επικοινωνία με τον θεατή σε ένα εσωτερικό ταξίδι… «είμαι και δεν είμαι στον κόσμο». Η πορεία της αφήγησης προκύπτει μέσα από τις «ματιές» του σκηνοθέτη και του συγγραφέα που συναποτελούν τα πλάνα που προκύπτουν το ένα μέσα από το άλλο, χωρίς να χάνουν την αυτοδυναμία τους.

Το Ντοκιμαντέρ αποτελεί μία σύνθεση του καταπληκτικού γεμάτο έμπνευση κειμένου της Βασιλικής Κάππα με σημείο αναφοράς την εικαστική της σειρά «Αόρατες πόλεις» Την μουσική έγραψε ο Grigoris Giarelis Τα Κείμενα που αποτελούν ένα μικρό συγγραφικό σύμπαν κυκλοφορούν στα αγγλικά σε μια καλαίσθητη έκδοση από τις εκδόσεις ΚΟΥΙΝΤΑ. Η ταινία γέννησε ένα νέο δημιουργικό πλαίσιο όπου η ζωγραφική, ο κινηματογράφος και η συγγραφή ενώθηκαν, και προχώρησαν σε μια δημιουργική σύζευξη με σημειολογικές προεκτάσεις που διευρύνουν την τυπική αντίληψη για τα όρια των τεχνών και ιδιαίτερα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ.

Χ. Καρακάσης – Β. Κάππα

Διεύθυνση Φωτογραφίας: George Devon,

Διονύσιος Δήμας, Χρήστος Ν. Καρακάσης

Μουσική Σύνθεση: Γρηγόρης Γιαρέλης

Βοηθός Σκηνοθέτη-Ηχοληψία: Νίκος Ψαλτάκης

Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Κάππα

Κείμενα Αφήγηση: Βασιλική Κάππα

Σενάριο – Σκηνοθεσία- Μοντάζ  Χρήστος Ν. Καρακάσης

Χώρες Παραγωγής Αγγλία-Ελλάδα  – διάρκεια 30min – form 4k-DCP

Παραγωγή Κινηματογραφική Εταιρεία Κουίντα  www.kouinta-production.gr

Συνεργάτης-Συμπαραγωγός-Διανομή: Εταιρεία Tickets Tickets

Written by: Dreamcity

Rate it

Previous post

Θέατρο

«Η Αφροδίτη με τις Γούνες» του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μαζόχ

Προαναγγελία παράστασης : «Η Αφροδίτη με τις Γούνες» του Λέοπολντ φον Ζάχερ Μαζόχ Μετάφραση-Θεατρική διασκευή από τη νουβέλα: Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Σπύρος Κυριαζόπουλος Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ Μουσική: Γιάννης Οικονόμου Σχεδιασμός φωτισμών: Αργύρης Θέος Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Μαγγίρα Δραματουργική επεξεργασία: Θανάσης Κουρλαμπάς, Αμαλία Νίνου Σκηνοθεσία: Θανάσης Κουρλαμπάς Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού Παραγωγή: Όψεις Πολιτισμού Παίζουν: Αμαλία Νίνου, Θανάσης Κουρλαμπάς Σε ένα θέρετρο των Καρπαθίων οι δύο μοναδικοί του ένοικοι συναντώνται σαν από κάποιο […]

today09/06/2022

Post comments (0)

Απάντηση

0%