Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Eat Good Feel Good

“Κριθαρότο με σπανάκι” του Γιάννη Κοτρότσου

today24/05/2021 3 5

Background
share close

Αυτή δεν είναι μια ακόμη στήλη μόνο με συνταγές. Είναι μια στήλη που θα ασχολείται με τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, καθώς αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Επομένως, εδώ θα βρίσκετε προτάσεις για συνταγές, ιδέες για food pairing, εξαιρετικές τοπικές συνταγές από διάφορα ταξίδια. Φυσικά τα θέματα δεν περιορίζονται σε αυτά, αλλά ας ανακαλύψουμε τους γευστικούς μας ορίζοντες με τον καιρό.

Ξεκινήσαμε με μια ιδιαίτερη πρόταση, για να δημιουργήσουμε και τον απαραίτητο εντυπωσιασμό. Βέβαια δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο να κάνεις μια τυρόπιτα.

Θα προχωρήσουμε λοιπόν με μια πιο απλή και γρήγορη συνταγή. Για την ακρίβεια είναι τόσο γρήγορη που δεν ξέρω αν θα μπορέσω να κάνω ένα ολοκληρωμένο άρθρο. Μην ανησυχείτε όμως, θα επιστρατεύσω την πολυλογία μου και θα τα καταφέρω.

Ας θυμηθούμε τις βασικές αρχές για ένα καλό μαγειρικό αποτέλεσμα. Αρχικά, οι πρώτες ύλες θα πρέπει να είναι ποιοτικές και γευστικές. Ακόμη θα πρέπει να είμαστε ανοικτοί στον αυτοσχεδιασμό, γιατί η μαγειρική είναι δημιουργία.

Η σημερινή συνταγή λοιπόν αφορά ένα κριθαρότο με σπανάκι. Ακολουθώντας τις οδηγίες, το αποτέλεσμα θα είναι κρεμώδες και πολύ γευστικό. Οι ποσότητες θα περιγραφούν με έναν πιο απλό τρόπο, καθώς σε αυτού του είδους τις συνταγές σημασία δεν έχει η ποσότητα αλλά η αναλογία.

Σε μια κατσαρόλα ή ένα γουόκ ρίχνουμε 1 κούπα γάλα (ότι σας κάνει γούστο) και 3 κούπες ζωμό λαχανικών. Όσον αφορά τον ζωμό λαχανικών, αν δεν έχετε αποθηκευμένο με κάποιο τρόπο, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο κύβο ή αποξηραμένα λαχανικά-χορταρικά. Εγώ ακολουθώ την τελευταία λύση, όχι ότι ρωτήσατε αλλά είπα να το πω…

Βάζουμε το σκεύος στο μάτι και προσθέτουμε πιπέρι και αλάτι (κατά το δοκούν). Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε μια κούπα κριθαράκι ολικής άλεσης. Βράζουμε όση ώρα προτείνει η συσκευασία. Ανακατεύουμε πολύ συχνά αλλιώς το μείγμα θα κολλήσει. Αφού περάσει ο χρόνος, προσθέτουμε τουλάχιστον μια κούπα παρμεζάνα (ή κάποιο κίτρινο τυρί).

Μόλις το τυρί λιώσει, προσθέτουμε 300 έως 400 γραμμάρια σπανάκι. Και ανακατεύουμε μέχρι να ολοκληρωθεί το φαγητό μας.

Όσον αφορά το σπανάκι, εννοείται ότι προτιμούμε πάντα φρέσκο. Αν όμως έχετε κατεψυγμένο, ξεπαγώστε και σουρώστε το καλά για να μην προστεθούν περιττά υγρά και χαλάσει η σύσταση του φαγητού. Το φρέσκο, το πλένουμε και το κόβουμε με το χέρι ή μαχαίρι από ανοξείδωτο ατσάλι.

Αυτή ήταν λοιπόν η βασική συνταγή. Τρόποι για να “παίξετε”, είναι με διάφορα μπαχαρικά, όπως γλυκάνισο αστερία, τσίλι χαλαπένιο και άλλα. Ακόμη μπορείτε να προσθέσετε και άλλου είδους λαχανικά ή μανιτάρια (αφού τα τηγανίσετε ώστε να φύγουν τα υγρά τους).

Το συγκεκριμένο πιάτο ταιριάζει αρμονικά με λευκό κρασί και κατά προτίμηση Chardonnay, Ασύρτικο, ίσως και κάποιο Σαββατιανό, από Ελληνικό αμπελώνα.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, δεν είμαι μάγειρας, είμαι απλά ένας λάτρης της απόλαυσης. Μέσα στις ασχολίες μου είναι το καλό και ποιοτικό φαγητό και ποτό. Επειδή όμως δεν περιορίζομαι σε αυτά, κάθε Δευτέρα κάντε την κράτηση σας στις 8 το βράδυ και ελάτε να απολαύσετε τη διαχρονική μου κόντρα με το έτερο ραδιοφωνικό μου ήμισυ, σε ροκ υπόκρουση. Τα λέμε στον αέρα!!!

Γιάννης Κοτρότσος

Written by: DreamCity

Rate it

0%