Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Βιβλίο

Ο Γιάννης Μπίλιος φέρνει κοντά μας το αριστούργημα του Μπολί “Ο Βασιλιάς και Εγώ”

today06/12/2022 83

Background
share close

Ο Γιάννης Μπίλιος και οι εκδόσεις Δίχτυ φέρνουν κοντά μας τo μοναδικό βιβλίο του Μπολί για τη ζωή του Ερίκ Καντονά “Ο Βασιλιάς κι εγώ”.

Ο Ερίκ Καντονά αγωνίστηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μόλις πέντε χρόνια, ωστόσο η κληρονομιά και η επιρροή του παραμένουν ανεξίτηλες. Έγινε ο πρώτος μη Άγγλος που ψηφίστηκε από τους δημοσιογράφους ως καλύτερος ποδοσφαιριστής. Αναδείχθηκε παίκτης του αιώνα από τους φίλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ανακηρύχθηκε ως η πιο εμβληματική μορφή της Πρέμιερ Λιγκ για την πρώτη δεκαετία της. Γοήτευσε τόσο τους οπαδούς του παιχνιδιού όσο και εκείνους που δεν γνώριζαν ποδόσφαιρο. Ξεδίπλωσε το ταλέντο του στα γήπεδα, αλλά κράτησε μακριά τα φώτα από την προσωπική του ζωή.

Με τον συγγραφέα του βιβλίου Κλοντ Μπολί γνωρίστηκαν στη Γαλλία σε νεαρή ηλικία, καθώς στις ακαδημίες της Οσέρ συνυπήρξε με τα αδέρφια του. Μοιράστηκαν το πάθος τους για τη μουσική, τα βιβλία, την τέχνη και, φυσικά, το ποδόσφαιρο. Το 1993 βρέθηκαν πάλι στο Μάντσεστερ, όπου ο Μπολί σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο. Το βράδυ μετά τη διαβόητη κλοτσιά κουνγκ-φου, αλλά και στην ακρόαση του δικαστηρίου ο Μπολί ήταν μαζί του.

Άκουσε τις σκέψεις τού Καντονά για τους συμπαίκτες του, τον σύλλογο, τη σχέση του με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τις ελπίδες και τους φόβους του. Περπάτησαν μαζί στους δρόμους του Μάντσεστερ, απόλαυσαν την κουλτούρα της δεκαετίας του 1990. Στο βιβλίο του “Ο Βασιλιάς κι εγώ” ο Μπολί μάς δίνει μια απαράμιλλη εικόνα για όλες τις πτυχές του Ερίκ Καντονά.

Ένα σπάνιο οδοιπορικό στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει τη γνωριμία του με τον Ερίκ από την εποχή που ήταν παιδιά, με τον Καντονά να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ακαδημία της Οσέρ, μέχρι και την απόσυρσή του το 1997, αφού πρώτα είχαν ξανασμίξει στο Μάντσεστερ. Εκεί όπου ο Μπολίείχε πάει για να συνεχίσει τις σπουδές, του και την έρευνά του, πάνω στην ιστορία της Αγγλίας και του ποδοσφαίρου της.

Στο βιβλίο αυτό υπάρχει μία ιδιότυπη… Ευβοϊκή σύμπραξη. Ο εκδοτικός οίκος Δίχτυ με επικεφαλή τον δημοσιογράφο Κώστα Πάλλη, με καταγωγή από τους Κήπους και το δύσκολο εγχείρημα της μετάφρασης αυτού του τόσο ιδιαίτερου έργου ανέλαβε ο πολυτάλαντος  Γιάννης Μπίλιος που έχει καταγωγή από τους Ταξιάρχες Κύμης. Ο Γιάννης διαπρέπει στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας από το 1990 και έχει ασχοληθεί αποκλειστικά με το ελληνικό και το διεθνές ποδόσφαιρο. Από το 2013 εργάζεται στην ΠΑΕ ΑΕΚ ως μέλος της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και ως Υπεύθυνος του Μουσείου Ιστορίας της ΑΕΚ. Υπήρξε ακόμη επικεφαλής της ομάδας συγγραφής του βιβλίου για τα 90 χρόνια της ΑΕΚ.

Στην πολυετή λαμπρή δημοσιογραφική του πορεία συνεργάστηκε με πολλά ΜΜΕ του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ έχει πλούσια αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά για τα δρώμενα της διεθνούς ποδοσφαιρικής πραγματικότητας με εξειδίκευση στην Πρέμιερ Λιγκ. Μεταξύ άλλων, παρακολούθησε και κατέγραψε στον ελληνικό Τύπο, από την σκοπιά του δημοσιογράφου, τα έργα και τις ημέρες του Ερίκ Καντονά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη δεκαετία του ’90.

«Ο Βασιλιάς και εγώ»: Η ζωή μου με τον Ερίκ Καντονά

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Δίχτυ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κλοντ Μπολί

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιάννης Μπίλιος

ΣΕΛΙΔΕΣ: 344

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 21Χ14

ΕΙΔΟΣ: ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΙSBN: 978-618-86094-2-6

Written by: DreamCity

Rate it

0%