Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Ψυχολογία

“Πού πάει η σχέση μας;” της Ζωής Ζέρβα

today18/10/2022 10

Background
share close

Πολλές φορές αισθανόμαστε την ανάγκη να προσδιορίσουμε τη σχέση μας για να αισθανόμαστε ασφαλής μέσα σε αυτή. Πολλά διαφορετικά κίνητρα και ανάγκες, καθοδηγούν τις σκέψεις μας. Ανασφάλεια, φόβος, ανάγκη για έλεγχο μιας κατάστασης και εγωισμός είναι κάποια από αυτά.

Υπάρχουν πολλών ειδών σχέσεις και βάσεις για τη σχέση μας, σημασία έχει να ξεκαθαρίσουμε εμείς τι μας καλύπτει και θέλουμε και αν η υπάρχουσα σχέση μας μπορεί να μας προσφέρει αυτό που επιθυμούμε.

Πριν ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση είναι βοηθητικό:

  • Να ξέρουμε εμείς τι ζητάμε από το άλλο άτομο αλλά και τι μπορούμε να προσφέρουμε στη σχέση μας.
  • Να αναρωτηθούμε αν είναι πολύ νωρίς για τη συζήτηση αυτή αλλά να μην αφήσουμε και την κατάσταση να γίνει δυσφορική για εμάς και να μας φθείρει πριν φτάσουμε στο σημείο να το επικοινωνήσουμε.
  • Να σκεφτούμε τι μας ξύπνησε την ανάγκη για αυτή τη συζήτηση… είναι κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά, αισθανόμαστε πιο απόμακροι τον άλλο; Θέλουμε εμείς κάτι περισσότερο; Έγινε κάτι που μας ξύπνησε κάποια ανασφάλεια;
  • Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση είναι καλό να σκεφτούμε σε τι φάση ζωής είμαστε και οι δύο. Αν για παράδειγμα ο σύντροφος μας είναι πολύ κουρασμένος, περνάει μια δύσκολη περίοδο, είναι πολύ στρεσαρισμένος, έχει προσωπικά ή επαγγελματικά προβλήματα, είναι καλύτερα να περιμένουμε λίγο. Αν δεν είναι σε καλή διάθεση, δεν θα είναι και ιδιαίτερα δεκτικός και ανοιχτός να μας ακούσει.
  • Να έχουμε ξεκάθαρο στόχο του τι θέλουμε να πετύχουμε. Δεν θέλουμε να επιτεθούμε, ούτε να παραπονεθούμε για κάτι, αλλά να καταλάβουμε τι αξία έχει η σχέση και κατά συνέπεια και εμείς οι ίδιοι στη ζωή του συντρόφου μας. Αλλά και να εξηγήσουμε εμείς πως αισθανόμαστε και τι θέλουμε.
  • Να προετοιμάσουμε τι θέλουμε να πούμε αλλά να προετοιμαστούμε και να ακούσουμε τον άλλο.
  • Να βρούμε το κατάλληλο μέρος, μέρα και ώρα για να γίνει η συζήτηση.
  • Να επικοινωνήσουμε με σεβασμό και οι δύο και με απόλυτη ειλικρίνεια τα συναισθήματα, τα θέλω, τις προσδοκίες, τις ανάγκες μας αλλά και αυτά που δεν δεχόμαστε και μας ενοχλούν.
  • Να είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να δεχτούμε μια απάντηση που μπορεί να απέχει πολύ από αυτό που επιθυμούμε και το γεγονός ότι μπορεί να κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις ακόμα και για το τέλος της σχέσης μας.

Ζωή Ζέρβα

  Σύμβουλος ψυχικής υγείας

 Θεραπεύτρια ζεύγους

 Life and Relationship Coach

 Εκπαιδευομένη Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Written by: DreamCity

Rate it

0%