Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Βιβλίο

Μια τελευταία επιστολή αγάπης – Ελιάνα Χουρμουζιάδου

today08/09/2022 33

Background
share close

Στο βιβλίο μια τελευταία επιστολή αγάπης, συνυπάρχουν δύο ιστορίες, με δύο πρωταγωνίστριες, τη Ντόρα και την Τέα. Η Ντόρα, επιμελήτρια κειμένων θα βρεθεί στο ίδιο αυτοκίνητο με τον Τάκη Γαζή, συμβολαιογράφο, όπου γυρνώντας από την Πάτρα θα εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα και ο τελευταίος θα χάσει τη ζωή του. Οι δυο τους έχουν σχέση εδώ και κάποια χρόνια, παρότι ο Τάκης είναι παντρεμένος με τη Μάρθα και έχουν ένα παιδί, τον Μάριο.

Ο Τάκης είχε γράψει ένα βιβλίο, την ύπαρξη του οποίου δε γνωρίζει κανείς από το οικογενειακό του περιβάλλον, βρίσκεται στη φάση των τελικών διορθώσεων και επιθυμούσε να το αφιερώσει στη γυναίκα του, που παρά τα όσα ανιαρά και άχρωμα βιώνουν, ακόμη ένιωθε πράγματα για εκείνη.

Το ατύχημα θα αναχαιτίσει την πορεία της έκδοσης, μιας και πλέον χρειάζεται η άδεια την οικογένειας για την εξέλιξή της. Η Μάρθα, εργαζόμενη στην τηλεόραση, απρόσωπη στο χαρακτήρα της και αδιάφορη για το χειρόγραφο του θανούντος, θα δημιουργήσει προβλήματα στη Ντόρα που θεωρεί χρέος της να εκδοθεί το βιβλίο, στρέφοντας τη τελευταία να ζητήσει μια χείρα βοηθείας από την αδερφή του Τάκη, Αναστασία, που τελικώς δε θα φανεί πρόθυμη ούτε εκείνη, να συνεισφέρει παρά την αρχική της αναστάτωση.

Γεγονότα από τη ζωή σε πραγματικό χρόνο της Μάρθας και της Ντόρας, εναλλάσσονται με εκείνα της Τέας, που υπομονετικά αναμένουν στο ανέκδοτο μέχρι στιγμής βιβλίο και περιπλέκονται με αναφορές ιστορικών γεγονότων που αφορούν σε εκλογές, σε ναυάγια αλλά και σε πολυτάραχες διαδηλώσεις.

Κομβικό ρόλο στην ιστορία θα έχει ο γιος Μάριος, ένα παιδί που καταφέρνει να συνυπάρχει με τη νευρασθενική μητέρα του, που δείχνει σθένος και αναζητά διακαώς τρόπους για να καταφέρουν να εκδώσουν το έργο του πατέρα του, που κάποιες φορές ζει στις σκιές των οικείων του, αλλά διαθέτει τα εφόδια να πατήσει δυνατά στα πόδια του, όταν και όπου θεωρεί ο ίδιος ότι χρειάζεται.

Η Ντόρα, μια δυστυχισμένη και η ίδια γυναίκα, με εμφανή τα σημάδια της πολυτάραχης ζωής της, δεν έχει κανέναν να την προστατέψει πραγματικά. Μεγάλωσε με τις εντολές άλλων, προσπάθησαν και κατάφεραν να την έχουν υποχείριό τους, έως ότου σπάσει τα δεσμά της και απελευθερωθεί. Στο χειρόγραφο του Τάκη, όπου δε θα σας αποκαλύψω το παραμικρό, βρίσκει ομοιότητες με την ηρωίδα Τέα και απρόσμενα συλλαμβάνει την ιδέα, να διασκευάσουν το κείμενο και να το ανεβάσουν στο θέατρο, όπου μετά βασάνων και κόπων, καταφέρνουν να υλοποιήσουν το εγχείρημα και να έχουν μεγάλη επιτυχία.

Ο Κατσιαδάκης, ο Βρανάς, ο Μάρκος, ο Ανδρέας, η Νάνσυ, ο Στράτος, η Εύα και η Λένα παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου, όπου άλλοτε περιπλέκουν την ιστορία και άλλοτε σαν από μηχανής θεοί, δίνουν αβίαστα τις πολυπόθητες λύσεις.

Απαγχονισμοί, μυστικοί και απαγορευμένοι έρωτες που βγήκαν ξαφνικά στο φως, ψυχολογικοί εκβιασμοί, ανεκπλήρωτα όνειρα, αγάπες παντοτινές και ζωές άδειες, ανιαρές, γεμάτες αυταπάτες θα σας κρατήσουν συντροφιά στα δύο κείμενα που συνυπάρχουν στο βιβλίο τόσο έντονα μέσα από την πένα της συγγραφέως Ελιάνας Χουρμπυζιάδου, που πολλές φορές ξεχνάς αν διαβάζεις την ιστορία της Ντόρας ή εκείνη της Τέας.

Αυτό που πραγματικά εισέπραξα από το βιβλίο είναι ότι, ποτέ να μην αψηφάς τα όνειρα και τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, έστω κι αν νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο παραπέντε!

Από κάθε βιβλίο που διαβάζω, επιλέγω μια φράση για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο Μια τελευταία επιστολή αγάπης, επέλεξα την παρακάτω:

…το παρελθόν είναι αυτό που είναι, δεν αλλάζει, δεν μπορείς να το βολέψεις, δεν μεταμορφώνεται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες σου. Είναι γενναιότητα να δέχεσαι το παρελθόν, όπως ήταν…

Η Ελιάνα Χουρμουζιάδου γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Προσλήφθηκε από την Εθνική Τράπεζα το 1984, ενώ παράλληλα σπούδαζε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο διάστημα 1991-2018 εργάστηκε στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, κυρίως ως επιμελήτρια εκδόσεων. Από το 1989 έχουν κυκλοφορήσει πέντε μυθιστορήματά της και ένα παιδικό βιβλίο. Η ιδιαιτέρα (Κέδρος, 1998) τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω. Διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί στον τύπο. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το έργο της Μια τελευταία επιστολή αγάπης.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Κατερίνα Σιδέρη 

Written by: DreamCity

Rate it

0%