Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Συνεντεύξεις

DREAMCITY INTERVIEW: Paolo Licata

today29/10/2021 1

Background
share close

 

Είμαστε χαρούμενοι που θα σας έχουμε στην χώρα μας, σίγουρα θα αισθανθείτε σαν το σπίτι σας. Υπάρχουν τόσα κοινά στοιχεία και τόσο κοντινό ταμπεραμέντο, οπότε διαβάζοντας την υπόθεση του έργου “Μόνη με τα όνειρα της”, που έχετε κάνει την σκηνοθεσία και το σενάριο και βλέποντας τις φωτογραφίες, δεν θα ήταν άστοχο να δει κανείς ομοιότητες και το σκηνικό θα μπορούσε να είχε διαδραματιστεί και στην Ελλάδα, αυτό το απέραντο γαλάζιο! είμαι σίγουρη ότι η ανταπόκριση που θα έχετε από το ελληνικό κοινό θα είναι άμεση και ενθουσιώδης.

Όμως η πατρίδας σας έχει ένα ξεχωριστώ υπέροχο χρώμα που φαίνεται και αποτυπώνετε με χίλιους τρόπους σε αυτή την μεγάλου μήκους ταινία. Η Σικελία είναι ξεχωριστή.

Κ.Κ.: Είστε ένας νέος άνθρωπος, όμως οι δουλειές που έχετε κάνει και τα πολύπλευρα ταλέντα σας ξεπερνούν την ηλικία σας. Στην καριέρα σας αυτό που είναι πιο σημαντικό για εσάς έτσι ώστε να έχετε αυτές τις επιτυχίες, ήταν το πάθος για αυτό που κάνετε ή η σκληρή δουλειά;

Paolo Licata: Πρώτα απ’ όλα, ευχαριστώ για τα κομπλιμέντα και πάνω απ’ όλα για τον “νεαρό”. Δυστυχώς νομίζω ότι πέρασα αυτή τη φάση… Αυτή η ταινία ήταν έτοιμη να γυριστεί, πολύ πριν από το έτος των πραγματικών γυρισμάτων. Αλλά η παραγωγή ταινιών στην Ιταλία δεν είναι καθόλου εύκολη, κι έτσι είχε πολλές καθυστερήσεις. Παρεμπιπτόντως, υποθέτω ότι το ωραίο αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Το πάθος είναι το πρώτο συστατικό, αλλά δεν είναι αρκετό. Η σκληρή δουλειά επίσης αλλά και η εύρεση κατάλληλων ανθρώπων για συνεργασία (τεχνικό και καλλιτεχνικό καστ φυσικά). Και δεν είναι εύκολο ακόμα να βρεθεί η σωστή εταιρεία παραγωγής. Ένας έντονος σχεδιασμός και προετοιμασία είναι επίσης απαραίτητος για τη συμπίεση όλων των γυρισμάτων που πρέπει να γίνουν κατά τη μικρή περίοδο που είχαμε στη διάθεσή μας (οι πρώτες ταινίες μεγάλου μήκους συνήθως μπορούν να πάρουν ένα μικρό προϋπολογισμό με συνέπεια να έχουμε λίγες ημέρες για γυρίσματα!

Κ.Κ.: Πέστε μας δυο λόγια για την ταινία και πως την βιώσατε εσείς στα γυρίσματα, έβγαλε όλο το συναίσθημα και το σκηνικό εκείνης της εποχής;

Paolo Licata:  Όπως είπα, η παραγωγή της ταινίας δεν ήταν καθόλου εύκολη. Με μπλόκαραν για 2 φορές πριν μπορέσουμε να αρχίσουμε τα γυρίσματα τελικά. Έτσι, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων δεν ήμουν καθόλου χαλαρός, ήμουν όλη την ώρα σε ένταση και ανησυχούσα ότι η παραγωγή θα μπορούσε να σταματήσει τη μια μέρα ή την άλλη. Ταυτόχρονα υποθέτω ότι αυτή η ένταση ίσως διατήρησε την προσοχή και τη συγκέντρωσή μου σε υψηλά επίπεδα διαρκώς. Γυρίσαμε σε ένα μικρό νησί και ήμασταν περιορισμένοι σε αυτό, ειδικά όταν ο καιρός ήταν κακός. Αυτό δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα που έκανε όλους τους ηθοποιούς και το πλήρωμα να επικεντρωθούν ιδιαίτερα και ταυτόχρονα να αναπτύξουμε έναν πολύ βαθύ δεσμό μεταξύ μας. Όλα τα συναισθήματα που μπορείτε να αισθανθείτε μέσω της οθόνη είναι πολύ αληθινά, επειδή πραγματικά όλοι μας συγκινηθήκαμε ιδιαίτερα.

Κ.Κ.: Έχετε κάποια σχέδια για το μέλλον. Είμαι σίγουρη ότι έχουμε να περιμένουμε πολλά από σας.

Paolo Licata:  Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη! Ελπίζω να μην απογοητεύσω τις προσδοκίες σας. Έχω κάποια πρότζεκτ για μια τηλεοπτική σειρά κι ένα άλλο για μια ταινία μεγάλου μήκους βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία μιας Σικελής τραγουδίστριας της δεκαετία του ’70 που ήταν ένα σημαντικό σύμβολο για τη Σικελία και ένα ισχυρό ορόσημο για τη χειραφέτηση των γυναικών. Και τα δύο πρέπει να γυριστούν πάλι στη Σικελία, αλλά ποιος ξέρει… βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Κ.Κ.: Ανυπομονώ να δω την ταινία σας. Ευχαριστώ που ήρθατε.

Η ταινία του  “ΜΟΝΗ ΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΣ”  έκανε πρεμιέρα στις 21/10 στην Ελλάδα, την είδα ήταν εξαιρετική και θα συμφωνήσω απόλυτα με το σχόλιο του Oliver Stone “Ένα καινούργιο κλασσικό έργο βγαλμένο μέσα από την καρδιά Σοκαριστικό!”

Βιογραφικό: Paolo Licata

Γεννημένος στο Παλέρμο το 1981, ο Paolo Licata ακολούθησε τις κλασικές του σπουδές και αποφοίτησε με διδακτορικό δίπλωμα, συγγράφοντας διατριβή με τίτλο «Η σχέση εργασίας-παράστασης». Γιος μουσικών, σπούδασε βιολί και πιάνο, και παρακολούθησε κατά την εφηβεία του παραστάσεις όπερας και συμφωνικά έργα ανά τον κόσμο, με ιδιαίτερο όμως πάθος για τη σκηνοθεσία. Έχει διατελέσει βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές όπερες του μεγάλου ιταλικού ρεπερτορίου, όπως «Rigoletto», «Cavalleria Rusticana», «Pagliacci», «Turandot», «La Bohème» σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ισπανία, Πολωνία. Μετά την αποφοίτησή του, παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου της Cinecittà.

Έχει γυρίσει αρκετές ταινίες μικρού μήκους που παρουσιάστηκαν σε κριτικές διεθνών μέσων: “The Debut”, “Answer”, “False Reality”. Έχει διαδραματίσει τον ρόλο του βοηθού σκηνοθέτη σε πολλά πλατό ταινιών, συμπεριλαμβανομένου του «Il Sole Nero» του Krzysztof Zanussi και του «Rosso Malpelo» του Pasquale Scimeca. Διετέλεσε επίσης βοηθός σκηνοθέτη στα γυρίσματα επεισοδίων του «CSI: Miami», κατά τη διαμονή του στις ΗΠΑ.

Ο Paolo Licata έχει γράψει αρκετά σενάρια για ταινίες μεγάλου μήκους («Twinge», «Son of Paper», κ.α.). Σκηνοθέτησε πέντε διαφημιστικά σποτ για την εκστρατεία του ιταλικού δημοσίου κατά της βίας στα γήπεδα, με τους ηθοποιούς Martina Stella και Lorenzo Flaherty. Το 2011 γύρισε τη μικρού μήκους ταινία «The Novel», ως σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης, η οποία και έφερε το όνομα του για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Στο έργο του αυτό συμμετείχαν καλλιτέχνες του διαμετρήματος της Andrea Morricone (μουσική), Mariano Tufano (κοστούμια) και Cinzia Lo Fazio (σκηνογραφία). Το «The Novel» έχει λάβει αρκετά βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως τα Los Angeles Movie Award (καλύτερη ταινία μικρού μήκους, κοστούμια, σκηνικά και μουσική), NYLA International Film Festival (καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και αντρική ερμηνεία), Buffalo Niagara Film Festival (πρώτο καλλιτεχνικό βραβείο σκηνοθεσίας) και Hollywood Hollyshorts (βραβείο κοινού).

Η καταξίωση του όμως επιτεύχθηκε με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Picciridda – Con i piedi nella sabbia» («Μόνη με τα Όνειρα της»), μια ταινία που συνόδευσε ήδη σε 13 φεστιβάλ και στις ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, αλλά και αφιέρωσε στην πατρίδα του, τη Σικελία.

Κατερίνα Καράμπελα

Written by: DreamCity

Rate it

0%