Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Κινηματογραφος

Η Αιώνια Κάθαρση – The Forever Purge από 15 Ιουλίου στους κινηματογράφους

today22/07/2021 2

Background
share close

Η ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ

Σκηνοθεσία: ΕΒΕΡΑΝΤΟ ΓΚΟΥΤ
Σενάριο: ΤΖΕΪΜΣ ΝτεΜΟΝΑΚΟ
Παραγωγή: ΤΖΕΙΣΟΝ ΜΠΛΟΥΜ, ΜΑΙΚΛ ΜΠΕΙ
Πρωταγωνιστούν: ΤΖΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΓΟΥΙΛ ΠΑΤΟΝ, ΑΝΑ ΝΤΕ ΛΑ ΡΕΓΚΕΡΑ, ΤΕΝΟΤΣ ΟΥΕΡΤΑ, ΚΑΣΙΝΤΙ ΦΡΙΜΑΝ, ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΕΝΤΑ, ΛΕΒΕΝ ΡΑΜΠΙΝ

Διάρκεια: 103’

Περιγραφή

Στο 5ο και τελευταίο κεφάλαιο της αγαπημένης σειράς περιπετειών τρόμου, όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα ανατρέπονται. Το κοινωνικό πείραμα απέτυχε και είναι εκτός ελέγχου.

Πλέον, όλοι οι κανόνες παραβιάζονται, καθώς μια ξέφρενη λίγκα παράνομων επιδρομέων αποφασίζει ότι η ετήσια εκκαθάριση όχι μόνο δεν πρέπει να σταματά το ξημέρωμα αλλά θα πρέπει να μην τελειώνει ποτέ. Τα μέλη του υπόγειου κινήματος δεν είναι πια ικανοποιημένα με μια μόνο ετήσια νύχτα φονικής αναρχίας και αποφασίζουν να ανακαταλάβουν την Αμερική μέσω μιας ατελείωτης εκστρατείας μακελειού και σφαγής. Κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής.

Η ιστορία αυτήν τη φορά είναι τοποθετημένη στη σημερινή Αμερική, όπου οι νομοθέτες έχουν υψώσει ένα τοίχος ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ.

Η ετήσια ιεροτελεστία βίας καλά κρατεί. Ο εξαγνισμός των φονικών ενστίκτων του λαού μέσα από ένα 12ωρο «παραθυράκι» ανομίας έχει κρατήσει την «κανονική» εγκληματικότητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ένα ζευγάρι Μεξικανών ξεφεύγουν από τα καρτέλ της πατρίδας τους ύστερα από μια σκληρή βεντέτα ανάμεσα σε εμπόρους ναρκωτικών, για να καταλήξουν τελικά σε μια Αμερική, όπου ο πολιτισμός καταρρέει και μια «Κάθαρση Διαρκείας» ετοιμάζεται να ξεσπάσει. Ως φυγάδες πια, μακριά από τον πόλεμο των καρτέλ, στην καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών, θα ενωθούν με άλλους εξόριστους από τον τόπο τους και θα πολεμήσουν ενωμένοι, καθώς τα αστικά κέντρα βρίσκονται βουτηγμένα στο χάος και τα πάντα αρχίζουν να αποσυντίθενται τριγύρω τους. Οι κυνηγημένοι θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν τους νέους Αμερικανούς συμμάχους τους στη νότια πλευρά των συνόρων του Μεξικού για να σωθούν από την αναίτια βία.

Η «Αιώνια Κάθαρση» είναι μια παραγωγή του νέου άρχοντα του σινεμά του φανταστικού, Τζέισον Μπλουμ (Halloween, The Invisible Man) με την οποία θα κλείσει ο κύκλος των εξαγνιστικών φόνων για το καλό της ευνομούμενης κοινωνίας, που ξεκίνησε από το πρώτο Purge (2013).

Τι θα γινόταν αν, κάθε χρόνο -για 12 ώρες- όλα τα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας, ήταν νόμιμα; Η σατιρική ματιά στην έννοια του νόμου και της τάξης, στον κοινωνικό ρατσισμό και στην καταπίεση των ασθενέστερων, έγινε ένα κινηματογραφικό cult classic τρόμου και αγωνίας, που υπογράμμιζε τη βαναυσότητα της κοινωνίας όταν θα λειτουργούσε ανεξέλεγκτα.

Το απάνθρωπο πείραμα αντιμετώπισης των δολοφονικών ενστίκτων μέσα από έναν ταξικό διαχωρισμό ασφαλισμένων μεγαλοαστών και φτωχοδιαβόλων, που είναι στο έλεος των αλαφιασμένων βανδάλων, αποδείχθηκε χρυσοφόρο στους κινηματογράφους και έχει πλέον συγκεντρώσει σχεδόν 500 εκατομμύρια εισπράξεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους συντελεστές, αυτή είναι η ιδανική ταινία για να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο τον κύκλο της ιστορίας.

Στο φετινό, τελευταίο κεφάλαιο της ευρηματικής ιστορίας, οι θεσμοί του κράτους πουλάνε την ιδέα της «εκκαθάρισης» στον λαό λέγοντας ότι θα τους βοηθήσει να απελευθερώσουν την καταπιεσμένη τους οργή… και τελικά να γίνουν καλύτεροι πολίτες.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Εβεράντο Γκουτ, ο οποίος έχει διακριθεί σε τηλεοπτικές σειρές όπως το “Snowpiercer” και το “The Terror” και όπως δηλώνει ο ίδιος για το βαθύτερο κοινωνικό μήνυμα της ταινίας: «Είναι όλα ένα ψυχολογικό τέχνασμα. Η εκκαθάριση δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα γκροτέσκο οικονομικό εργαλείο για να απαλλαγεί το κράτος από τους απολυμένους, τους φτωχούς—τους ίδιους τους ανθρώπους που πρέπει να φροντίζει. Η εκκαθάριση δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μέσο εξοικονόμησης χρημάτων».

Για το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της ταινίας σημειώνει επίσης: «Κάθε χρόνο, η Αμερική διχάζεται περισσότερο, είναι πιο αποκλεισμένη, πιο θυμωμένη, λιγότερο ανεκτική. Σε σημεία, η χώρα φαίνεται σαν μια βόμβα έτοιμη να σκάσει για κάποιο θέμα είτε είναι ο έλεγχος των όπλων, η μετανάστευση, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις κ.τ.λ.».

Οι αντιπαραθέσεις των κυνηγημένων ηρώων, οι λήψεις διαρκείας, η αίσθηση αδελφικότητας ανάμεσα στους ήρωες, τα ξεσπάσματα πανικού και η σύγκρουση πολιτισμών, συνθέτουν ένα από τα πιο απολαυστικά κινηματογραφικά κοκτέιλ τρόμου και περιπέτειας για το φετινό καλοκαίρι. Η Κάθαρση τελειώνει μια για πάντα!

ΑΠΟ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ TULIP

Κατερίνα Καράμπελα

Written by: DreamCity

Rate it

0%