Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Αφιερώματα

Κέιτ Μπλάνσετ «Aν σταθείς ανέκφραστος μπροστά σε μια κάμερα, υπάρχει κάτι το οποίο δεν μπορείς να ελέγξεις!»

today20/06/2021 5

Background
share close

«Aν σταθείς ανέκφραστος μπροστά σε μια κάμερα, υπάρχει κάτι το οποίο δεν μπορείς να ελέγξεις, κι αυτό είναι απλά το τι βλέπει η κάμερα σ’ εσένα. Δεν κάνεις τίποτα μπροστά στην κάμερα, όμως αυτή βλέπει μέσα σου, κι εντοπίζει μια ποιότητα, ένα αναπόδραστο συστατικό. Το οποίο, όμως, δεν είναι στ’ αλήθεια και πολύ χρήσιμο να ξέρεις τι είναι» δήλωσε πρόσφατα σε μια συνέντευξή της η Cate Blanchett.

Γεννήθηκε στην Αυστραλία, στο προάστιο Ivanhoe της Μελβούρνης, στις 14 Μαΐου 1969, από Αυστραλέζα μητέρα και Τεξανό πατέρα, τον οποίο έχασε σε ηλικία των δέκα ετών από καρδιακή προσβολή. Η Blanchett είναι το μεσαίο από τα  τρία παιδιά. Έχει έναν μεγαλύτερο αδελφό τον Bob Blanchett (γεννημένος το 1968), και μια μικρότερη αδελφή Genevieve Blanchett (γεννημένη το 1971). Η καταγωγή της περιλαμβάνει  αγγλικές, μερικές σκωτσέζικες, και απομακρυσμένες γαλλικές ρίζες. Η Blanchett είναι παντρεμένη με τον θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο Andrew Upton. Γνωρίστηκαν το 1996, στο πλατό μιας τηλεοπτικής εκπομπής και παντρεύτηκαν στις 29 Δεκεμβρίου 1997. Το ζευγάρι έχει τρεις γιους και μια υιοθετημένη κόρη.

Η Blanchett έχει περιγράψει τον εαυτό της κατά την παιδική ηλικία , ως “εν μέρει εξωστρεφές άτομο, εν μέρει άτομο που μένει ήσυχο στο περιθώριο” Κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων της είχε μια τάση στο ντύσιμο προς τα παραδοσιακά ανδρικά ενδύματα, και πέρασε από goth και punk φάσεις, μέχρι το σημείο που ξύρισε το κεφάλι της. Πήγε σχολείο στη Μελβούρνη Ivanhoe East Primary School, στο Ivanhoe Girls’ Grammar School, έπειτα στο Methodist Ladies’ College, όπου εξερεύνησε το πάθος της για την ηθοποιία. Στα τέλη της εφηβείας της εργάστηκε σε έναν οίκο ευγηρίας στη Βικτώρια.

Σπούδασε οικονομικά και καλές τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, αλλά εγκατέλειψε μετά από ένα χρόνο για να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ενώ ήταν στην Αίγυπτο της ζητήθηκε να υποδυθεί μια αμερικανική μαζορέτα, σε αιγυπτιακή ταινία με θέμα την πυγμαχία. Έχοντας ανάγκη από χρήματα, δέχτηκε. Επιστρέφοντας στην Αυστραλία,  εργάστηκε στα θέατρα της Μελβούρνης, συμπεριλαμβανομένου το La Mama, και μετακόμισε στο Σύδνεϋ, και εγγράφηκε εθνικό ίδρυμα της δραματικής τέχνης (NIDA). Αποφοίτησε από NIDA το 1992. Η Μπλάνσετ Είναι παραγωγός ταινιών,  ηθοποιός και τηλεοπτικός παραγωγός.

Θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της και είναι βραβευμένη με δυο βραβεία Όσκαρ και έχει επίσης τιμηθεί με τρεις Χρυσές Σφαίρες, τρία Βραβεία BAFTA και δύο Βραβεία Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών.

Μετά την αποφοίτησή της από το National Institute of Dramatic Art, ξεκίνησε την καριέρα της στην υποκριτική στην Αυστραλία αναλαμβάνοντας θεατρικούς ρόλους, όπως  στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή, το 1992 και στον Άμλετ, του Σαίξπηρ, το 1994. Στα κινηματογραφικά δρώμενα, ήρθε στη διεθνή προσοχή για τον ρόλο της Ελισάβετ Α’ στηn ταινία ”Elizabeth” (1998), για την οποία κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και το Βραβείο BAFTA καλύτερης ηθοποιού και έλαβε την πρώτη από τις επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Το βραβείο ήρθε για τον ρόλο της, ως Katharine Hepburn, στο ”The Aviator” (2004) του Martin για τον β’ γυναικείο ρόλο και έγινε η πρώτη ηθοποιός στην ιστορία που κέρδισε Όσκαρ για την απεικόνιση ενός άλλου βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού. Δάνεισε το αγαλματίδιο της στο αυστραλιανό κέντρο για την κινούμενη εικόνα.

Το 2006 πρωταγωνίστησε μαζί με τον Μπρατ Πιτ στο δράμα του Alejandro González Iñárritu ”Babel” και είχε εφτά υποψηφιότητες για βραβεία. Επίσης την ίδια εποχή πρωταγωνίστησε στο δράμα του  Steven Soderbergh ”The Good German” με θέμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με τον George Clooney. Είχε ακόμα έναν ρόλο στην ψυχολογικού  θρίλερ ταινία, ”Notes on a Scandal” μαζί με την  Dame Judi Dench. Στην ταινία αυτή ερμήνευσε την Sheba Hart, μια μοναχική δασκάλα τέχνης που ξεκινά μια σχέση με έναν 15χρονο μαθητή και γίνεται αντικείμενο εμμονής για μια ηλικιωμένη γυναίκα. Οι δύο ηθοποιοί κέρδισαν τις εντυπώσεις για την ενσάρκωση των ρόλων τους.

Το 2007 έκανε καμέο στην ταίνια του Edgar Wright ”Hot Fuzz”. Για τον ρόλο αυτό έδωσε την αμοιβή της σε φιλανθρωπίες. Επίσης το 2007 επανέλαβε το ρόλο της ως Βασίλισσα Ελισάβετ Α’ ”Elizabeth: The Golden Age” σε σκηνοθεσία του Shekhar Kapur, και απεικόνισε τον Jude Quinn, μία από τις έξι ενσαρκώσεις του Bob Dylan, στην πειραματική ταινία του Todd Haynes, ”I’m Not There”.

Κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού του Volpi Cup στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (το οποίο παρέλαβε ο συμπρωταγωνιστής της στο ”I’m Not There” Heath Ledger). Στη συνέχεια το 2008 εμφανίστηκε στην ταινία ”Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” του Steven Spielberg, ως κακός πράκτορας της KGB. Ο Spielberg δήλωσε ότι είναι ο αγαπημένος του κακοποιός από ολόκληρη τη σειρά.

Η ταινία έλαβε τις μικτές κριτικές από τους κριτικούς και το ακροατήριο αλλά ήταν μια σημαντική επιτυχία box office, που απέφερε πάνω από $790 εκατομμύριο παγκοσμίως. Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στην ταινία του David Fincher, ”The Curious Case of Benjamin Button”, για δεύτερη φορά μαζί  με τον Brad Pitt. Τέλος δάνεισε την φωνή της για την αγγλική έκδοση του ”Ponyo” του Hayao Miyazaki.

Από το 2008 έως το 2013, η Blanchett και ο σύζυγός της, Andrew Upton, υπηρέτησαν ως καλλιτεχνικοί διευθυντές στο Sydney Theatre Company. Το 2009 η Blanchett επέστρεψε στο θέατρο με την παράσταση του Tennessee Williams ”A Streetcar Named Desire”, σε σκηνοθεσία της Liv Ullmann ,μαζί με τον Joel Edgerton. Η παράσταση ταξίδεψε από το Σίδνεϋ στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον και είχε τεράστια επιτυχία στους κριτικούς και η Blanchett κέρδισε θετικές κριτικές για τον ρόλο της ως Blanche DuBois.

Η Jane Fonda, που βρέθηκε σε μία παράσταση στην Νέα Υόρκη, δήλωσε πως ήταν ίσως η καλύτερη θεατρική παράσταση που έχει δει ποτέ. Επίσης η Meryl Streep δήλωσε πως  η παράσταση ήταν τόσο γυμνή, ωμή και εξαιρετική, εκπληκτική και τρομακτική, όσο οτιδήποτε έχει δει ποτέ. Επίσης, πως νόμιζε ότι  είχε δει το έργο, και ότι ήξερε όλες τις ατάκες  από καρδιάς, γιατί το έχει δει τόσες πολλές φορές, αλλά δεν είχε δει ποτέ ουσιαστικά ,μέχρι που είδε αυτή την παράσταση με την Blanchett.

Το 2010 πρωταγωνίστησε ως Lady Marion στην ταινία του  Ridley Scott ”Robin Hood” μαζί με τον Russell Crowe. Η ταινία έλαβε τις μικτές κριτικές από τους κριτικούς αλλά ήταν μια επιτυχία οικονομικά, κερδίζοντας $321 εκατομμύριο στο παγκόσμιο box office.

Το 2011 πρωταγωνίστησε ως πράκτορας της CIA στο θρίλερ του Joe Wright ”Hanna” μαζί με την Saoirse Ronan και τον Eric Bana. Την ίδια χρονιά έπαιξε σε δύο παραστάσεις στο Sydney Theatre Company. Το 2012, επέστρεψε ως Galadriel για τον Peter Jackson για τις ταινίες ”The Hobbit”, prequel των ”The Lord of the Rings”. Η τριλογία ήταν εντούτοις μια σημαντική επιτυχία box office, κερδίζοντας σχεδόν $3 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.

Ο χαρακτήρας της Galadriel δεν εμφανίζεται στο αρχικό μυθιστόρημα του J.R.R. Tolkien, αλλά η ιστορία τροποποιήθηκε από το συν-συγγραφέα Guillermo del Toro και τον σκηνοθέτη Peter Jackson έτσι ώστε η Blanchett να μπορέσει να εμφανιστεί  και σε αυτήν την τριλογία ταινιών. Η Blanchett δάνεισε την φωνή της σε δύο χαρακτήρες για το Family Guy και εμφανίζεται σε δύο επεισόδια. Στο “Mr. and Mrs. Stewie”, ως Penelope, που βγήκε στον αέρα στις 29 Απριλίου του 2012 και στο ”Family Guy Viewer Mail 2”, ως Queen Elizabeth II.

Το 2013 επέστρεψε στην Αυστραλία για μία ταινία του Tim Winton το ”The Turning”. Επίσης το 2013 σταματάει και η συνεργασία της με το Sydney Theatre Company. Αργότερα κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού, για το ρόλο μιας νευρωτικής πρώην κοσμικής κυρίας, στην κωμωδία-δράμα ”Βlue Jasmine” (2013) του Woody Allen μαζί με τον  Alec Baldwin και την Sally Hawkins. Η ερμηνεία της είχε τεράστια απήχηση, με ορισμένους κριτικούς να θεωρούν ότι είναι η καλύτερη της καριέρας της μέχρι εκείνο το σημείο.

H ερμηνεία της αυτή της κέρδισε περισσότερες από 40 βραβεία ανάμεσά τους κάποια όπως LAFCA Award, NYFCC Award, NSFC Award, Critics’ Choice Award, Santa Barbara International Film Festival Outstanding Performance of the Year Award, SAG Award, Golden Globe Award, BAFTA Award, Independent Film Spirit Award και το Academy Award for Best Actress. Επίσης έγινε η έκτη γυναίκα ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ σε δύο κατηγορίες, η τρίτη που κερδίζει Best Actress και Best Supporting Actress και η πρώτη αυστραλιανή που κερδίζει πάνω από ένα Όσκαρ.

Το 2014 πρωταγωνίστησε μαζί με τον Matt Damon και τον George Clooney στην ταινία ”The Monuments Men”. Βασισμένη στην αληθινή ιστορία ενός πληρώματος ιστορικών τέχνης και επιμελητών μουσείων που ανακτούν διάσημα έργα τέχνης, που έκλεψαν οι Ναζί, ο ρόλος της Blanchett,  Claire Simone, ήταν εμπνευσμένος από την Η Γαλλίδα ηρωίδα Rose Valland. Στη συνέχεια έδωσε τη φωνή της στην ταινία ”How to Train Your Dragon 2” ,της εταιρίας DreamWorks Animation.

Το 2015 η Blanchett γύρισε πέντε ταινίες. Αρχικά στην ταινία του Terrence Malick, ”Knight Of Cups”, που έκανε πρεμιέρα στο Berlin International Film Festival. Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε ως η κακιά Lady Tremaine, στην live-action διασκευή της Σταχτοπούτας της Disney, σε σκηνοθεσία Kenneth Branagh. Επανενώθηκε με τον Todd Haynes για την ταινία ”Carol” μαζί με την Rooney Mara σε μία πολυβραβευμένη κινηματογραφική διασκευή του “The Price of Salt” της Patricia Highsmith.

Η Μπλάνσετ, η οποία διετέλεσε επίσης παραγωγός της ταινίας, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της, η οποία αναφέρθηκε ως μία από τις καλύτερες της καριέρας της, μαζί με τους ρόλους της στις ταινίες ”Elizabeth” και την ”Blue Jasmine”. Στη συνέχεια έπαιξε στην ταινία ”Truth” μαζί με τον Robert Redford σε σκηνοθεσία του James Vanderbilt.

Τέλος έρχεται η ταινία περφόρμανς, ”Manifesto” του σκηνοθέτη Julian Rosefeldt, όπου η Blanchett ενσαρκώνει 13 διαφορετικούς χαρακτήρες κερδίζοντας άλλη μία φορά διθυραμβικές κριτικές. Το 2016 επίσης αφηγήθηκε μία από τις δύο εκδόσεις για το ντοκιμαντέρ του Terence Malick ”Voyage of Time” που έκανε πρεμιέρα στο 73rd Venice Film Festival.  Έκανε το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ το 2017 με το ”The Present”, σε σκηνοθεσία του άντρα της  Andrew Upton, για το οποίο έλαβε υποψηφιότητα για βραβείο Tony.

Σε σκηνοθεσία του Terrence Malick εμφανίζεται στην ταινία ”Song to Song” και στην ταινία του Taika Waititi για την Marvel Studios ”Thor: Ragnarok” ως θεά του θανάτου Hela. Η ταινία έκανε τεράστια επιτυχία κερδίζοντας 854 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office. Το 2018 πρωταγωνίστησε στην ταινία ”Ocean’s 8” ,την γυναίκειά εκδοχή του ”Ocean’s Eleven”, σε σκηνοθεσία του Gary Ross, μαζί με τις  Sandra Bullock, Anne Hathaway, Sarah Paulson, Mindy Kaling, Helena Bonham Carter, Rihanna και Awkwafina.

Η ταινία συγκέντρωσε κυρίως μικτές κριτικές, αλλά ήταν μια επιτυχία box office, κερδίζοντας πάνω από 297 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Επίσης πρωταγωνίστησε στην παιδική ταινία ”The House with a Clock in Its Walls” σε σκηνοθεσία του Eli Roth. Επίσης ήταν Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για το  71st Cannes Film Festival. Το 2019 έδωσε για τον σκηνοθέτη Andy Serkis την γυναικεία μορφή του πύθωνα Kaa, σε μία live-action ταινία βασισμένη στο γνωστό The Jungle Book, ”Mowgli: Legend of the Jungle” για λογαριασμό του Netflix.

Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην ανεξάρτητη  ταινία ”Where’d You Go, Bernadette”, μία εκδοχή για το ομώνυμο βιβλίο σε σκηνοθεσία του Richard Linklater. Επίσης επέστρεψε και για τον ρόλο της στο ”How to Train Your Dragon: The Hidden”.

Το 2020 επέστρεψε στην τηλεόραση, με δύο  miniseries. Στο αυστραλιανό δράμα ”Stateless” για το ABC, εμπνευσμένη από την αμφιλεγόμενη υπόθεση υποχρεωτικής κράτησης της Cornelia Rau. Επίσης πρωταγωνιστεί για το FX/Hulu στην ιστορική σειρά Mrs. America ως η συντηρητική ακτιβιστίστρια Phyllis Schlafly.

Η Blanchett και ο σύζυγός της Andrew Upton με την εταιρία παραγωγής τους Dirty Films, υπέγραψαν συμβόλαια με την εταιρία New Republic Pictures για μελλοντικές ταινίες και με την εταιρία FX Networks για μελλοντικές σειρές. Επίσης η Blanchett διετέλεσε εκτελεστικός παραγωγός στην ελληνική ταινία Apples (2020), σε σκηνοθεσία Χρήστου Νίκου. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Venice International Film Festival και επιλέχθηκε για να είναι η υποβολή της χώρας στα Βραβεία Όσκαρ ως καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, αν και τελικά απέτυχε να συγκεντρώσει υποψηφιότητες.

Οι ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις για την Μπλάνσετ είναι η τριλογία του ”Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” (2001-2003) και η τριλογία των ”Χόμπιτ” (2012-2014). Όπως επίσης  και οι ταινίες ”The Curious Case of Benjamin Button” και  ”Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” (2008),  Cinderella (2015), Thor: Ragnarok (2017) και Ocean’s 8 (2018).

Μελλοντικά η Blanchett ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει την ταινία ”Nightmare Alley”, μαζί με τον Bradley Cooper, με σκηνοθέτη τον Guillermo del Toro, η οποία είναι adaptation από το νόμπελ του λογοτέχνη William Lindsay Gresham. Επίσης πάλι σε συνεργασία με τον Guillermo del Toro θα δανείσει την φωνή της για την ταινία ”Pinocchio” για λογαριασμό του Netflix.

Στη συνέχεια θα παίξει τον ρόλο την Lilith στην live action ταινία ”Borderlands” μία εκδοχή για το ομώνυμο παιχνίδι για λογαριασμό της Lionsgate σε σκηνοθεσία του Eli Roth. Τέλος εμφανιστεί στην σάτιρα του Adam McKay ”Don’t Look Up” για λογαριασμό του Netflix και θα ενσαρκώσει τον ρόλο της αδελφής του Donald Trump στο δράμα ”Armageddon” σε σκηνοθεσία του James Gray μαζί με τους  Robert De Niro, Anne Hathaway και Oscar Isaac. Επίσης η εταιρία της θα κυκλοφορήσει την ταινία ”Fingernails” του Χρήστου Νίκου με πρωταγωνίστρια την Carey Mulligan.

Η Blanchett έχει αναφερθεί στον Τύπο ,ως style icon και έχει συχνά βρεθεί στην κορυφή των καταλόγων των πιο καλοντυμένων γυναικών στον κόσμο. Το 2004, η Blanchett ανακηρύχθηκε η τρίτη πιο όμορφη γυναίκα όλων των εποχών, από ένα πάνελ συντακτών ομορφιάς και μόδας, μακιγιέρ, πρακτορεία μοντέλων και φωτογράφους, πίσω από την Audrey Hepburn και την Liv Tyler.

Έγινε εκπρόσωπος τύπου και το πρόσωπο της SK-II, της πολυτελούς μάρκας περιποίησης δέρματος που ανήκει στην Procter & Gamble, το 2005 και πρόσωπο για τα αρώματα Giorgio Armani για τις γυναίκες το 2013. Το 2009, η Blanchett εμφανίστηκε σε μια σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων που ονομάζονται Australian Legends, σε αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής της στην ψυχαγωγία και τον πολιτισμό.

Εμφανίστηκε ακόμα, σε μια διαφήμιση του 2019 για το άρωμα Giorgio Armani, SÌ, που γυρίστηκε από την Fleur Fortuné. Το 2018 η Armani ανακοίνωσε ότι η Blanchett επρόκειτο να γίνει η πρώτη πρέσβειρα ομορφιάς για την εταιρεία, εκπροσωπώντας την εταιρεία παγκοσμίως, απορροφώντας τις ευθύνες για τη φροντίδα της επιδερμίδας και το μακιγιάζ, εκτός από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της το 2013 για τα αρώματα. Κατατάχθηκε στην 42η θέση από το Empire στη λίστα με τις ”100 Sexiest Movie Stars of All-Time” το 2013, ενώ βρισκόταν στην 31η το 2007.

Το περιοδικό Time ονόμασε την Blanchett έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2007. Το 2015, η Madame Tussauds Hollywood παρουσίασε ένα κέρινο γλυπτό της Μπλάνσετ τυλιγμένο σε μια αναπαράσταση του φορέματος του οίκου Valentino Garavani ,που φορούσε στην 77η απονομή των βραβείων Όσκαρ το 2005. Το 2012, ονομάσθηκε Chevalier του τάγματος των τεχνών και των επιστολών, από τη γαλλική κυβέρνηση. Το 2018, Το Forbes υπολόγισε τα ετήσια κέρδη της στα 12,5 εκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντάς την ως την όγδοη πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιό στον κόσμο.

Το 2019, η Μπλάνσετ ήταν μεταξύ των 10  γυναικών ,που αποτελούν έμπνευση και τιμήθηκε με ένα χάλκινο γλυπτό, στο πλαίσιο της εκστρατείας #StatuesforEquality από τους καλλιτέχνες Gillie και Marc. Τα χάλκινα αγάλματα αποκαλύφθηκαν την Ημέρα Ισότητας των γυναικών στις 26 Αυγούστου 2019, στη Λεωφόρο της Αμερικής στη Νέα Υόρκη. Το άγαλμα της Μπλάνσετ είναι μια δημιουργία εμπνευσμένη σε μία μόνο εικόνα από τη φωτογράφιση του Ματ Matt Jones το 2003 για το περιοδικό Hollywood Life του Movieline. Μέχρι το 2020, η Blanchett έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 300 εξώφυλλα περιοδικών σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων των Vogue, Vanity Fair, Elle, Harper’s Bazaar, InStyle, Entertainment Weekly και του Variety.

Η Blanchett υπήρξε μακροπρόθεσμος υποστηρικτής της ατομικής και συλλογικής δράσης για την κλιματική αλλαγή και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Το 2006, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Κλίματος του πρώην Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Al Gore. Το 2007, Blanchett έγινε πρεσβευτής για Australian Conservation Foundation και  έγινε επίτιμο μέλος το 2012, σε αναγνώριση της υποστήριξής της σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η Blanchett είναι προστάτης της διεθνούς αναπτυξιακής φιλανθρωπικής οργάνωσης SolarAid, η οποία εργάζεται για τη δημιουργία μιας βιώσιμης αγοράς ηλιακών φώτων στην Αφρική. Από το 2008 έως το 2011 το Sydney Theatre Company υπό την ηγεσία της και του συζύγου της ξεκίνησε ένα ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας που ονομάζεται Greening the Wharf, το οποίο επένδυσε στην ηλιακή ενέργεια, τη συγκομιδή όμβριων υδάτων, τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και τη διαχείριση αποβλήτων βέλτιστης πρακτικής. Το πρόγραμμα κέρδισε ένα βραβείο πράσινης σφαίρας, το οποίο παρέλαβαν οι ίδιοι.

Τον Ιανουάριο του 2014, η Blanchett έλαβε μέρος στο Green Carpet Challenge, μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη του δημόσιου προφίλ της βιώσιμης μόδας, που ιδρύθηκε από την Livia Firth της Eco-Age. Τον Σεπτέμβριο του 2020, στο πλαίσιο του ρόλου της ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, η Μπλάνσετ δεσμεύθηκε ότι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα φορούσε μόνο ρούχα που είχε φορέσει στο παρελθόν σε δημόσιες εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια να αναδείξει το ζήτημα της βιωσιμότητας στη βιομηχανία της μόδας.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η Blanchett διορίστηκε από τον πρίγκιπα William, Δούκα του Cambridge ως μέλος του συμβουλίου για το ”Earthshot Prize”, το οποίο παρέχει σε 50 πρωτοπόρους του περιβάλλοντος τα κεφάλαια που απαιτούνται για την προώθηση του έργου τους για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που επηρεάζουν το περιβάλλον.

Η Μπλάνσετ συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από το 2015. Τον Μάιο του 2016 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε τον διορισμό της, ως παγκόσμια πρέσβειρα καλής θέλησης.

Η Blanchett, μαζί με άλλες προσωπικότητες,  εμφανίζεται σε ένα βίντεο από την ΎΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΊΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για να βοηθήσει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση στην παγκόσμια προσφυγική κρίση. Το βίντεο, με τίτλο “What They Took With Them” έχει τους ηθοποιούς να διαβάζουν ένα ποίημα γραμμένο από την Jenifer Toksvig και εμπνευσμένο από τους πρωτογενείς λογαριασμούς των προσφύγων, και αποτελεί μέρος της εκστρατείας “WithRefugees” της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία περιλαμβάνει επίσης αίτημα προς τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν το άσυλο για να παρέχουν περαιτέρω στέγη, ενσωμάτωση ευκαιριών εργασίας και εκπαίδευση.

Έχει αναλάβει αποστολές με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ιορδανία το 2015, τον Λίβανο το 2016 και το Μπανγκλαντές το 2018 για να συναντηθεί και να αναδείξει τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι Σύριοι όσο και οι Πρόσφυγες Ροχίνγκια στις περιοχές αυτές. Τον Ιανουάριο του 2018, της απονεμήθηκε το Crystal Award στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να τιμήσει την υπεράσπισή της για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισθέντες σε όλο τον κόσμο, και τον Αύγουστο του 2018, απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον του λαού των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.

Τον Ιούλιο του 2020 η μίνι σειρά ”Stateless” με πρωταγωνίστρια την ίδια την Blanchett, επικεντρώνεται σε τέσσερις ξένους των οποίων οι ζωές συγκρούονται σε ένα κέντρο κράτησης μετανάστευσης στην Αυστραλία. Ως αξιότιμο μέλος της κοινότητας των καλλιτεχνών που επηρεάζονται από την πανδημία COVID-19 και ως άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τα περιβαλλοντικά και ανθρωπιστικά ζητήματα συνέταξε ένα δοκίμιο για την ανάκαμψη της Αυστραλίας μετά την πανδημία.

E2

Written by: DreamCity

Rate it

0%