Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Ψυχολογία

«Μετά το πρώτο ραντεβού» από τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Ζωή Ζέρβα

today23/05/2021

Background
share close

Ένας αγάπησε μια, κλασική συνταγή για ταινία που όλα είναι εύκολα και υπολογισμένα με μαθηματική ακρίβεια του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και μοντάζ. Πάμε όμως και στην καθημερινή ζωή ξεπεράστηκε το πρώτο δύσκολο βήμα της γνωριμίας και του πρώτου ραντεβού.

Η συνάντηση κύλησε όμορφα και έφτασε στο τέλος της και τώρα τι; Ξεκινάει το μυαλό να βασανίζεται με σκέψεις τύπου:

Με θέλει; Με σκέφτεται; Θέλει σχέση ή θα ναι μια βραδιά και τέλος; Ποιος θα πρέπει να κάνει την επόμενη κίνηση; Να στείλω κάποιο μήνυμα ; Θα φανεί απελπισμένο; Μήπως είναι πιεστικό;

Διάφορες άλλες τέτοιες σκέψεις που μπορεί να γίνονται και από τους 2 με αποτέλεσμα  αυτό το δόλιο μήνυμα ποτέ να μην φτάνει στο εστάλη και να συνεχίζεις να βασανίζεσαι από σκέψεις αν σε θέλει ή όχι .

Οκ, για αρχή ας πάρουμε μια ανάσα.

Ήταν όμορφα, περάσατε υπέροχα, ένιωσες τα vibes στην ατμόσφαιρα σε ένα πρώτο ραντεβού και υπήρχε χημεία! Το τι θέλει όμως κάποιος εξαρτάται από το άτομο, τα θέλω, τις ανάγκες, τον τρόπο που κάποιος εκδηλώνει το ενδιαφέρον του και θέλει και να νιώσει το ενδιαφέρον του άλλου.

Κάθε σχέση είναι μοναδική, κάθε άτομο είναι μοναδικό, η επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων είναι μοναδική. Κάποιος μπορεί να θέλει να μιλάει στο τηλέφωνο με το άτομο που το ενδιαφέρει μέχρι να ξαναβρεθούνε, άλλος να θέλει αυτό το μήνυμα το πρωί που λέει καλημέρα, κάποιος άλλος να θεωρεί ότι αυτό δεν είναι σημαντικό και να επικοινωνεί πιο αραιά.

Από ένα ραντεβού δεν μπορείς να ξέρεις αν ο άλλος είναι ο άνθρωπος της ζωής σου, αν ταιριάζετέ, αν είστε μαζί.  Αυτό θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο μέσα στον οποίο θα περάσετε πολλές όμορφες στιγμές και θα γνωριστείτε καλύτερα, για να γίνει αυτό όμως πρέπει να βρεθείτε ξανά.

Είναι καλό όταν στέλνεις ένα μήνυμα να ξέρεις τι θέλεις να πεις, ώστε να υπάρξει επικοινωνία. Είναι μήνυμα δεν είναι γράμμα για να τα χωρέσει όλα, άσε κάτι και για το ραντεβού. Δεν είναι κακό να κάνεις την πρώτη κίνηση .

Να θυμάσαι ότι αν ο στόχος σου είναι το επόμενο ραντεβού και όχι απλώς να πεις μια καλημέρα αυτό πρέπει να φανεί στο μήνυμα σου, ο άλλος δεν θα ψυχανεμιστεί το θέλω σου. Μην ξεχνάς ότι είναι μια νέα γνωριμία και όλα είναι πολύ φρέσκα.

Να είσαι ο εαυτός σου όχι αυτό που φαντάζεσαι ότι θέλει ο άλλος. Να είσαι ειλικρινής αν όχι μπορεί να το βρεις μελλοντικά μπροστά σου, η βάση μιας σχέσης είναι η επικοινωνία, η ειλικρίνεια και ο σεβασμός.

Μην υποθέτεις τις σκέψεις του άλλου ατόμου (αν ήθελε θα έστελνε κλπ. και εσύ δεν έχεις στείλει ακόμα, μπορεί να βασανίζεται από τις ίδιες σκέψεις)

Άσε χώρο και χρόνο στην γνωριμία να εξελιχθεί μην πιέζεις καταστάσεις.

Μπορείς να στείλεις διάφορα μηνύματα που να δείχνουν και το ενδιαφέρον σου και τη διάθεση σου να ξαναβρεθείτε για παράδειγμα :

Σκεφτόμουν εκείνη την ταινία που συζητούσαμε θέλεις να  πάμε να τη δούμε; Τι πιο όμορφο από μια βραδιά θερινού σινεμά! Μου είπαν για ένα ωραίο εστιατόριο, μπαράκι (κάτι) και σκέφτηκα ότι θα σου άρεσε, πάμε την Παρασκευή;

Είχα μια έντονη μέρα και σκέφτηκα να την κλείσω ευχάριστα θέλεις να βρεθούμε για ένα καφέ, ποτό, βόλτα ;

Αν προσέξεις όλα τα μηνύματα εστιάζουν στο επόμενο ραντεβού.

Ο τρόπος που επικοινωνούμε παίζει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις μας. Για να είναι η επικοινωνία μου πιο λειτουργική και αποτελεσματική την βοηθάω κι εγώ με τη στάση μου .

Τι καθορίζει μια καλή επικοινωνία; το πόσο ξεκάθαρα δηλώνω το θέλω μου, ο στόχος μου να επικοινωνήσω ανοιχτά.

Τα εμπόδια αποτελεσματικής επικοινωνίας :

  • Ασαφής στόχος επικοινωνίας: όταν δεν είναι ξεκάθαρο το τι θέλω να επικοινωνήσω αλλά και να πετύχω είναι εύκολο να ξεφύγω από το θέμα.
  • Διάβασμα σκέψης: πριν μου πει ο άλλος αυτό που σκέφτεται, αισθάνεται και θέλει εγώ έχω δημιουργήσει ήδη το σενάριο και το ζω.
  • Προκαταλήψεις: μία γνώμη ή μια θεωρία που έχει σχηματιστεί και δημιουργεί αρνητική διάθεση. Έχοντας όμως αρνητική διάθεση πως θα επικοινωνήσω με τον άλλον;
  • Βιαστικά συμπεράσματα: παράδειγμα του έστειλα μήνυμα, δεν απάντησε, με αποφεύγει, ποιος ξέρει με ποιον είναι, θυμώνω, έχω επιθετική στάση και όταν έρχεται να μου μιλήσει δεν ενδιαφέρομαι να ακούσω.
  • Διαφορετικές αντιλήψεις – Διαφορετικά θέλω.

Ζωή Ζέρβα

Σύμβουλος ψυχικής υγείας

 Θεραπεύτρια ζεύγους

 Life and Relationship Coach

 Εκπαιδευομένη Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Written by: DreamCity

Rate it

0%