Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Μουσικη

DreamCity Interview: Νίκος Ρουσσάκης «Το ταλέντο μόνο δεν αρκεί…»

today22/05/2021 12

Background
share close

Ο Νίκος Ρουσσάκης είναι ένας άνθρωπος σεμνός και πρόσχαρος. Δεν περιαυτολογεί αλλά η καλλιτεχνική του πορεία σηματοδοτεί την πολυτάλαντη προσωπικότητά του καθώς τον έχουμε συναντήσει σε πολλές μουσικές παραστάσεις, μιούζικαλ, αλλά και ως τραγουδιστή σε δεκάδες μουσικές σκηνές. Παράλληλα είναι καθηγητής τραγουδιού. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για την άμεση ανταπόκριση  για την υλοποίηση της συνέντευξης που σας παραθέτουμε.

Α.Κ: Υπήρξε κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καλλιτεχνική σας πορεία μέχρι σήμερα;

Ν.Ρ:   Πολλά είναι τα κομβικά σημεία στη ζωή μας, όμως τίποτα δε θα ήταν το ίδιο αν δεν είχα τον νονό μου να με αφήνει από 3 ετών να ψαχουλεύω τη δισκοθήκη του, να διαλέγω δίσκους, να τους βάζει στο πικάπ και να ακούω με τις ώρες The Beatles, Pink Floyd, Santana κ.α. Αλλά θυμάμαι πως και τις ελληνικές ταινίες, τις έβλεπα περιμένοντας να ξανακούσω τα υπέροχα τραγούδια των Χατζιδάκι, Πλέσσα κ.α.

Α.Κ: Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα είδος μουσικής, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Ν.Ρ:  Με αυτή την ερώτηση ανοίγετε μία πολύ μεγάλη συζήτηση. Δε μπορώ να επιλέξω ένα είδος διότι μ’ αρέσει να ακούω μουσική, πέρα από ιδιώματα και λοιπές ταμπέλες, οι οποίες έχουν ως μοναδική χρησιμότητα την κατηγοριοποίηση για πρακτικούς / εμπορικούς λόγους. Ανάλογα την ώρα της ημέρας και τη διάθεση μου διαλέγω αυτό που μου ταιριάζει. Με την ίδια ευκολία που μπορεί να ακούσω Mahler, Chopin ή Debussy, μπορώ να ακούσω και Miles Davies, Pink Floyd, Depeche Mode, Opeth αλλά και Γιάννη Πάριο, Άννα Βίσση ή Νίκο Βέρτη.

Α.Κ: Ως δάσκαλος φωνητικής που είστε πιστεύετε ότι ένα ταλέντο χωρίς μουσική παιδεία είναι δύσκολο να σταθεί στον χώρο;

Ν.Ρ:  Το ταλέντο μόνο δεν αρκεί. Χρειάζεται και πολύ δουλειά, και τύχη. Όταν κάποιος έχει αυτό που λέμε «φύση», αν δουλέψει και αποκτήσει παιδεία (όχι μόνο μουσική αλλά παιδεία γενικότερα) είναι πιο πιθανό να επιτύχει από κάποιον που δεν έχει μοχθήσει και επαφίεται μόνο στο όποιο ταλέντο του. Επίσης έχω δει πολλές φορές ανθρώπους με λιγότερο «ταλέντο», που όμως έχουν αγάπη για την Τέχνη τους, μεράκι και με παρά πολύ δουλεία, να επιτυγχάνουν και να φτάνουν ψηλά. Όπως και να ‘χει ο καλλιτέχνης θα πρέπει να είναι προσγειωμένος, να ξέρει να πατά στη γη ώστε να μπορεί να απογειώνεται επάνω στη σκηνή . . .

Α.Κ: Ο φιλόσοφος Jean Paul Sartre είχε θέσει πολύ εύστοχα: «Ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του». Συμφωνείτε;

Ν.Ρ:  Συμφωνώ ! Αυτό που είμαστε αυτή τη στιγμή είναι το άθροισμα των επιλογών μας. Ακόμα και ο παράγοντας τύχη, πιθανόν να εξαρτάται και κατά ένα μέρος από εμάς, από την πρόθεσή μας να επιτύχουμε κάτι. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» έλεγαν σοφά οι πρόγονοί μας.

Α.Κ: Ο καλλιτεχνικός κόσμος πλήττεται αισθητά μέσα από την πανδημία. Πώς βλέπετε το μέλλον του;

Ν.Ρ: Οι Τέχνες, και ο Πολιτισμός γενικότερα, νομίζω ότι είναι από τους  κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο σε αυτή την κατάσταση που ζούμε, ειδικά στην Ελλάδα. Δε ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον και σίγουρα φαίνεται αβέβαιο και δύσκολο. Όμως πότε το μέλλον και η ζωή του καλλιτέχνη δεν ήταν αβέβαιη; Πάντοτε ήταν, και αυτή είναι ίσως η κινητήρια δύναμη μας. Η ανάγκη για συνεχή ροή … Αυτό μου δίνει ελπίδα.

Α.Κ: Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Ν.Ρ:  Work hard in silence and let success be your noise.

(Ίσως είναι λίγο τετριμμένο και κοινότοπο αλλά με εκφράζει).

αα20α2.jpg

Λίγα λόγια για τον Νίκο Ρουσσάκη:

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος διπλωματούχος κλασσικού αλλά και σύγχρονου τραγουδιού, ενώ επίσης σπούδασε και ανώτερα θεωρητικά (φούγκα). Έχει παρακολουθήσει για σειρά ετών μαθήματα χορού, υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού κ.α.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές μουσικές παραστάσεις, μιούζικαλ κλπ. και έχει συνεργαστεί ως χορωδός σε όπερες, ορατόρια, αλλά και σε συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Γ. Πάριος, ο Γ. Νταλάρας, η Μ. Φαραντούρη κ.α. Ως τραγουδιστής έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη τραγουδιού κυρίως ξένου, αλλά και ελληνικού, και έχει εμφανιστεί σε δεκάδες μουσικές σκηνές.

Είναι καθηγητής τραγουδιού στο Πυθαγόρειο Ωδείο και στη σχολή μιούζικαλ “P.M.T.P. by Sia Koskina” από την ίδρυσή της, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί στην τηλεόραση ως Vocal Coach στο The Voice of Greece και πρόσφατα στο JUST2US. Επίσης ασχολείται ενεργά με την δισκογραφική παραγωγή.

*Φωτογραφία 1 : George Panigyropoulos-Studio Fotogenia

*Φωτογραφία 2  : Giannoulakis Photography

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος
Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ. 
Μέλος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

Written by: DreamCity

Rate it

0%