Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Αφιερώματα

Η λαμπερή πορεία της Lady Gaga!

today25/04/2021 5

Background
share close

Η Στέφανι Τζοάν Αντζελίνα Τζερμανότα (Stefani Joanne Angelina Germanotta), ευρύτερα γνωστή και ως Lady Gaga, είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μουσικός, ηθοποιός, τραγουδοποιός και χορεύτρια. Γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1986 στο Μανχάταν. Οι γονείς της Σύνθια Μπίσετ και Τζόσεφ Τζερμανότα, είναι ιταλικής καταγωγής και είχαν πάντα ιδιαίτερη αγάπη στην μουσική, ενώ έχει και μια μικρότερη αδελφή, τη Νάταλι. Από τεσσάρων ετών ασχολήθηκε με το πιάνο και στην ηλικία των 11 ξεκίνησε τη φοίτηση της στο σχολείο, Convent of the Sacred Heart, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο Lee Strasberg Theatre and Film Institute για δέκα χρόνια. Έπειτα από την αποφοίτησή της, πραγματοποίησε μουσικές και θεατρικές σπουδές στο Tisch School of the Arts του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University).

Της έχουν δοθεί οι τίτλοι “Mother Monster”, “Βασίλισσα της Ποπ” και “Πριγκίπισσα της Ποπ”. Θεωρείται από πολλούς ως η ”Νέα Βασίλισσα της Ποπ” μετά την Μαντόνα. Στην μέχρι τώρα μουσική πορεία της, έχει λάβει πληθώρα βραβείων, μεταξύ αυτών είναι τα Όσκαρ, τα Γκράμι, οι Χρυσές Σφαίρες, τα BRIT και τα MTV. Το καλλιτεχνικό όνομα Lady Gaga προέκυψε από το τραγούδι των Queen Radio Ga Ga. Η μουσική και το στυλ της είναι επηρεασμένα από το David Bowie, το Michael Jackson, τη Madonna, τη Whitney Houston και τους Queen. Εκτός από την ποπ μουσική, που είναι το κύριο είδος της, έχει κάνει κομμάτια με ροκ μουσική  ραπ, τζαζ , Κάντρι και glam ροκ. Επίσης έχει τραγουδήσει μαζί με τους: Elton John, Rolling Stones, U2, Metallica, Bon Jovi. Πριν τη κυκλοφορία της πρώτης της δισκογραφικής δουλειάς, είχε γράψει τραγούδια ως συνθέτρια και στιχουργός για την Britney Spears, τη Fergie, τους New Kids On The Block, για την Jennifer Lopez και το συγκρότημα Pussycat Dolls.

Το 2008, η Lady Gaga κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο “The Fame”, το οποίο όπως εξήγησε η ίδια απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιζητεί τη φήμη. Κάνοντας παράλληλα και ένα ειρωνικό σχόλιο για την σχετικότητα και την παροδικότητα της διασημότητας, όπως είχε δηλώσει η ίδια. Το άλμπουμ έχει σημειώσει πολλή μεγάλη επιτυχία , ενώ κέρδισε και Βραβείο Γκράμι. Τα “Just Dance” και “Poker Face” έφθασαν στην κορυφή των αμερικανικών και βρετανικών charts. Το “Love Game” έφτασε στο Νο.5 και το “Paparazzi” στο Νο.6, ενώ μπήκε στη δεκάδα πολλών χωρών. Το “Poker Face” κέρδισε το Βραβείο Γκράμι καλύτερης χορευτικής μουσικής και Θεωρείται ένα απο τα καλύτερα ποπ κομμάτια της δεκαετίας. Τον Νοέμβριο του 2009 κυκλοφόρησε το ”The Fame Monster” και κέρδισε Βραβείο Γκράμι καλύτερου ποπ άλμπουμ. Σε αντίθεση με τον πρώτο της δίσκο, αυτό αναφέρεται στη σκοτεινή πλευρά της φήμης. To 1ο single Bad Romance έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία, καθώς κατέκτησε το Νο. 1 στα charts πολλών χωρών και έγινε 11 φορές πλατινένιο. Επίσης, κέρδισε 2 Βραβεία Γκράμι καλύτερης γυναικείας ποπ ερμηνείας και καλύτερου κλιπ.

Το “Telephone” ως 2ο single σε συνεργασία με την Beyonce και ήταν υποψήφιο για Βραβείο Γκράμι καλύτερης γυναικείας συνεργασίας. Τον Σεπτέμβριο του 2010 η Lady Gaga κέρδισε 9 βραβεία MTV. Το 1ο single του δίσκου “Born This Way” κυκλοφόρησε στις 11 Φεβρουαρίου 2011 και έφτασε στο Νο.1 σε 28 χώρες. Θεωρείται ύμνος στην διαφορετικότητα και λατρεύτηκε απο την lgbtq κοινότητα. Στην Αμερική έκανε ντεμπούτο στην 1η θέση και παρέμεινε στην κορυφή 6 συνεχόμενες εβδομάδες. Το 2ο Single “Judas” και κυκλοφόρησε στις 15 Απριλίου. Το “The Edge of Glory” ήταν 3ο επίσημο single και κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου. Το άλμπουμ έλαβε 2 Υποψηφιότητες για Βραβείο Γκράμι. Ο δίσκος Artpop (τυποποιημένος ως ARTPOP) ήταν το τρίτο στούντιο άλμπουμ της Lady Gaga.

Το πρώτο Single με το όνομα “Applause” κυκλοφόρησε στις 12 Αυγούστου του 2013 και έγινε το 12ο single της Lady Gaga που μπήκε στο Τop 10 των Η.Π.Α φτάνοντας στο Νο.4 του Billboard Hot 100. Αργότερα ακολούθησαν τα singles “Venus”, το οποίο μπήκε στην δεκάδα 8 χωρών και η μπαλάντα “Dope” που έφτασε στο Νο.8 του Billboard Hot 100.Το άλμπουμ αυτό διαφοροποιείται από το γενικό της ύφος και έχει πολλά στοιχεία  εναλλακτικής και πειραματικής μουσικής.  Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το Cheek to Cheek, σε συνεργασία με τον τζαζ θρύλο Τόνυ Μπέννετ. Πρόκειται για άλμπουμ με στόχο να φέρει την τζαζ μουσική πιο κοντά στην νέα γενιά, όπως δήλωσε η lady. Το άλμπουμ περιλαμβάνει διασκευές μερικών κλασσικών κομματιών. To άλμπουμ έφτασε το Νο.1 του Βillboard 200 και ήταν το τρίτο συνεχόμενο άλμπουμ της Gaga, που κατόρθωσε να φτάσει στην κορυφή, έγινε χρυσό. Κέρδισε επίσης ένα Βραβείο Γκράμι.

Το άλμπουμ “Joanne” ήταν το πέμπτο στούντιο άλμπουμ της Αμερικανίδας τραγουδίστριας και κυκλοφόρησε στις 21 Οκτωβρίου 2016. Το single “Perfect Illusion” κυκλοφόρησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2016. Στις 15 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ο τίτλος του επερχόμενου άλμπουμ, ο οποίος αναφέρεται τόσο στο δεύτερό της όνομα, όσο και στην θεία της που πέθανε από αυτοάνοσο στα 19 της χρόνια. Ακουστικά, ο δίσκος έχει έντονες ροκ και κάντρι επιρροές και  εμβληματικές συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως η Φλόρενς Γουέλτς. Στις 6 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε την κάντρι μπαλάντα “Million Reasons”.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2017 τραγούδησε στο ημίχρονο του 51ου αγώνα Super Bowl. Κατά τη διάρκεια του υπερθεάματος πέταξαν εκατοντάδες drones πάνω από το στάδιο σχηματίζοντας με φώτα τη σημαία της Αμερικής. Η Gaga στην οροφή τραγόύδησε το God Bless America και στη συνέχεια πέταξε με σκοινιά, για να κατέβει στη σκηνή του σταδίου. Ακολούθησαν μεγάλες της επιτυχίες από όλη την καριέρα της. Το σόου της προβλήθηκε από 117.5 εκατομμύρια άτομα σε τηλεθέαση, ξεπερνώντας ακόμα και τον ίδιο τον αγώνα. Μετά τη λήξη της πρώτης της συναυλίας στο Coachella Music Festival 2017 κυκλοφόρησε το single “The Cure” αφού πρώτα το ερμήνευσε, για πρώτη φορά στο φεστιβάλ.

Στο τέλος του 2018 πρωταγωνίστησε στην ταινία ”A Star Is Born”,ενός ριμέικ που αποτελεί κλασική και πολυπαιγμένη συνταγή του Χόλυγουντ, με τον Bradley Cooper, σε σκηνοθεσία του τελευταίου. Η ταινία αρχικά είχε ανακοινωθεί με σκηνοθέτη τον Κλίντ Ίσγουντ και την Μπιγιονσέ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ευτυχώς, η επιλογή του στούντιο άλλαξε. Στην ταινία, η ταλαντούχα Ally ,γνωρίζει τον γνωστό τραγουδιστή Jackson Maine και τον ερωτεύεται. Εκείνος τη βοηθάει να ξεπεράσει τις ανασφάλειες για την εμφάνισή της και να τραγουδήσει τα τραγούδια που η ίδια γράφει. Εκείνος, ωστόσο έχει να παλέψει με τις εξαρτήσεις του. Μαζί με την ταινία, κυκλοφόρησε και το soudtrack άλμπουμ, του οποίου τα τραγούδια έγραψε η ίδια, με τη συμμετοχή του Cooper σε ορισμένα. Στην ταινία ωστόσο τα τραγούδια ερμηνεύονται ζωντανά, κατόπιν απαίτησης από την ίδια. Το lead single “Shallow” κυκλοφόρησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 και έγινε το 4o #1 hit της στην Αμερική, επτά χρόνια μετά το “Born This Way”.Η Γκάγκα προτάθηκε για όσκαρ ερμηνείας, αν και δεν κατάφερε να το αποσπάσει.

Η Γκάγκα επίσης ,είχε συνεργαστεί με τον Ράιαν Μέρφυ και πρωταγωνίστησε στον πέμπτο κύκλο της πετυχημένης σειράς, ”american horror story”,με τίτλο” Hotel ”.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2020 κυκλοφόρησε το lead single του έκτου της δίσκου ”Chromatica”, με τίτλο “Stupid Love”. Ο δίσκος προοριζόταν να κυκλοφορήσει στις 10 Απριλίου, αλλά λόγω της πανδημίας του COVID-19 θα κυκλοφορήσει στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς.

Ορόσημα της καριέρας της είναι ότι παγκοσμίως οι πωλήσεις της (albums και singles) μέχρι σήμερα υπολογίζονται σε 179 εκατομμύρια: 29 εκατομμύρια album και 150 εκατομμύρια single-τραγούδια σε ψηφιακή μορφή, γεγονός που την καθιστά μια από τους best-selling μουσικούς όλων των εποχών. Το 2019 , με το τραγούδι ”Shallow” , έκανε ρεκόρ ως το πιο πολυβραβευμένο τραγούδι στην Ιστορία της Σύγχρονης Μουσικής.

Έχει μέχρι σήμερα 7 Νο.1 ποπ τραγούδια στις ΗΠΑ σύμφωνα με το περιοδικό Billboard και 5 Νο.1 singles παγκοσμίως. 4 Νο.1 album στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και 2 Νο.1 album στην Ιαπωνία. 4 Νο.1 single στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τον Καναδά. 4 Νο.1 single στις ΗΠΑ και τη Γαλλία. 1 Νο.1 single στην Ιαπωνία. Η Lady Gaga στα 13 χρόνια της καριέρας της έχει συγκεντρώσει πολλά βραβεία και υποψηφιότητες. Έχει κερδίσει 322 βραβεία (Μουσικής, Μόδας, Κινηματογράφου κ.α.) ενώ έχει πάνω από 747 υποψηφιότητες. Έχει έρθει 1η στη λίστα των πιο ισχυρών celebrities (Celebrity 100 του Forbes) το 2011, 4η στη λίστα «100 Greatest Women in Music» του VH1 και είναι μέχρι στιγμής η 6η «Βest Selling Digital Singles Artist» στις ΗΠΑ σύμφωνα με τη RIAA. Έχει κερδίσει πολλούς παγκόσμιους τίτλους. Εμφανίζεται τακτικά στις λίστες «Billboard’s Artists of the Year» και στα «Forbes’s power and earnings rankings» συμπεριλαμβανομένης της λίστας «The World’s 100 Most Powerful Women». Το τραγούδι Bad Romance έχει πουλήσει πάνω από 12.000.000 αντίγραφα, αποσπώντας ένα “Diamond Certificate” από την RIAA και κάνοντας την Lady Gaga την πρώτη γυναίκα καλλιτέχνιδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Επίσης έχει τραγουδήσει ενώπιον στους Προέδρους των ΗΠΑ και σε άλλα πολύ σημαίνοντα πρόσωπα στην Πολιτική , ανά τον κόσμο. To 2015 , άνοιξε τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν , τραγουδώντας με μεγάλη επιτυχία το Imagine του John Lennon.

Η Lady Gaga κάνει φανταχτερές εμφανίσεις με ξεχωριστό και ακραίο στυλ. Εκτός από τη μουσική ασχολείται ενεργά με την πολιτική και τον LGBT ακτιβισμό και αναλαμβάνει φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Έχει ιδρύσει και ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα με όνομα “Born This Way Foundation” που καταπολεμά το bullying και προάγει την διαφορετικότητα. Το ύψος της είναι μόλις 1,55, πράγμα που ελάχιστοι μπορούν να αντιληφθούν μιας και μονίμως εμφανίζεται πάνω σε τριαξονικά παπούτσια, τακούνια, κοθόρνους και ούτω καθεξής.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της, το τραγούδι “Telephone” είχε αρχικά γραφτεί για δίσκο “Circus” της Britney Spears, αλλά “κόπηκε”. Ωστόσο παραδέχεται πως η μοναδική βασίλισσα της Pop, είναι σήμερα η Britney Spears και όχι η ίδια. Το αγαπημένο της βιβλίο είναι το “Letters to a Young Poet” του Rainer Maria Rilke. Το αγαπημένο της ποτό είναι Jameson με πάγο. Αγαπάει τους οπαδούς της. Πριν λίγα χρόνια αγόρασε πίτσες αξίας 1000 δολαρίων για τους θαυμαστές της που είχαν συγκεντρωθεί για να τη δουν έξω από ένα δισκοπωλείο στο οποίο εμφανιζόταν μπροστά σε περιορισμένο κοινό.

Μιλώντας για το παρελθόν της, έχει δηλώσει στο περιοδικό Vogue ότι υπήρξε θύμα bullying στο σχολείο. Κάτι που εξηγεί και τις μεταμφιέσεις της από μικρή ηλικία. Θαυμάζει σήμερα για τις ηχογραφήσεις του τον Bruce Springsteen, τον οποίο λάτρευε και ο πατέρας της. Το τραγούδι της “Boys, Boys, Boys”, είναι απάντηση στο “Girls, Girls, Girls” των Motley Crue. Ο Elton John αγαπημένος της συνεργάτης, δήλωσε ότι θέλει να της μιλήσει τώρα που βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της και να την συμβουλεύσει, Και σαν παλαίμαχος και έμπειρος, ο John είπε: “H Gaga κινδυνεύει. Ξέρεις γιατί; Όταν η περσόνα σου κυριαρχεί επί της μουσικής σου, όταν έχεις ανθρώπους γύρω σου που σε περιστοιχίζουν και σου χαϊδεύουν τα αυτιά, τότε έχεις πραγματικό πρόβλημα”. Ο  Έλτον είχε όντως δεχθεί τις πιέσεις των μάναντζερς και των δισκογραφικών εταιρειών, που τον είχαν οδηγήσει για χρόνια σε μια ζωή καταχρήσεων και άγχους. Η Γκάγκα είναι νονά του παιδιού του Έλτον Τζον και έχει συνεργαστεί αρκετές φορές μαζί του.

Να κλείσουμε με μία από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα της Lady Gaga,που δεν είναι άλλη από την εμφάνισή της στα VMAS , ντυμένη με ένα φόρεμα από ωμό κρέας και συνοδεία Αμερικανών γκέι και λεσβιών στρατιωτικών που είχαν απολυθεί, λόγω σεξουαλικών προτιμήσεων ως διαμαρτυρία για τον ρατσισμό και την κακοποίηση που δέχονται τα ομόφυλα άτομα στον χώρο του αμερικάνικου στρατού, καθώς και ενάντια στο νόμο don’t ask don’t tell, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται ένας στρατιωτικός να εκφράσει διαφορετική σεξουαλικότητα. Μετά από λίγο καιρό και έπειτα από αντιδράσεις που προκάλεσε η εμφάνιση αυτή ο νόμος καταργήθηκε.

E2

Written by: DreamCity

Rate it

0%