Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Παιδί

«Ιδέες για θεατρικό παιχνίδι για παιδιά μέσω τηλεκπαίδευσης» της Τζένης Κοσμίδου

today26/02/2021 2

Background
share close

Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα μοναδικό «εργαλείο» το οποίο στα χέρια του κατάλληλου καθοδηγητή μπορεί εκτός από ψυχαγωγία να παρέχει πλήθος γνώσεων και πληροφοριών στους μικρούς μας φίλους, ακόμη και να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τυχόν μαθησιακές δυσκολίες ή δυσκολίες ένταξης στο σύνολο.

Τα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της διασποράς του  Covid 19 έχουν δυσχεράνει αρκετά τέτοιες πρακτικές χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν project που μπορούν να εφαρμοστούν τηρώντας όλα τα μέτρα πρόληψης είτε μιλάμε για αποστάσεις, είτε ακόμη και για πραγματοποίηση αυτού μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι και αυτό των χαιρετισμών. Στην προ covid εποχή τέτοια παιχνίδια περιείχαν πλήθος χαιρετισμών που  απαιτούσαν μικρές αποστάσεις και σωματική επαφή. Σήμερα εκ των πράγματων  μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το παιχνίδι κρατώντας μονάχα τους χαιρετισμούς που μπορούν να γίνουν με αρκετή απόσταση ή και μέσω τηλεδιάσκεψης και δεν απαιτούν καμία σωματική επαφή.

Βασική προϋπόθεση είναι να κάνετε ξεκάθαρο στους μικρούς μας φίλους σε κάθε στάδιο του παιχνιδιού ποια μέσα μπορούν να χρησιμοποιούν για το παιχνίδι. Για παράδειγμα μπορείτε να τους πείτε για αρχή να βρουν τρόπους χαιρετισμού χρησιμοποιώντας μονάχα το κεφαλάκι τους.   Πλήθος παιδιών μιμούμενα τους μεγάλους μπορεί να χαιρετήσουν με ένα νεύμα ή με ένα χαμόγελο, κάποια μπορεί ακόμη να κλείσουν και το μάτι και κάποια άλλα να σας εκπλήξουν με την ευρηματικότητα κα τη φαντασία τους.

Στα επόμενα στάδια του παιχνιδιού μπορείτε να τους ζητήσετε να επαναλάβουν τη διαδικασία  χρησιμοποιώντας ως μέσο άλλα μέρη του σώματος. Για παράδειγμα τα χέρια αποκλείοντας όμως την κλασσική χειρονομία χαιρετισμού. Ζητήστε από τους μικρούς σας φίλους να χαιρετήσουν χρησιμοποιώντας τα χέρια τους, δημιουργώντας νέα σχέδια και χειρονομίες που θα εξαρτώνται από τα συναισθήματα που έχουν για αυτόν που χαιρετούν.  Η φαντασία τους δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ούτε σε αυτό το στάδιο. Μπορεί να σας χαιρετήσουν μιμούμενοι με τα χέρια τους τα πουλιά, ένα αεροπλάνο ή σχηματίζοντας μια καρδιά αν νιώθουν ότι απευθύνονται σε κάποιον που αγαπούν πολύ. Αυτοί οι χαιρετισμοί δεν είναι μόνο κάποιοι, ίσως και οι πιο απλοί από τους πολλούς χαιρετισμούς που μπορεί να γεννήσει η παιδική αστείρευτη φαντασία.

Όταν δε φτάσετε στη χρήση των ποδιών ως εκφραστικό μέσω τότε πραγματικά το παιχνίδι μπορεί να γίνει ξεκαρδιστικό. Πέρα από το κομμάτι της ψυχαγωγίας το εν λόγω παιχνίδι βοηθά και τα πιο ντροπαλά παιδιά να εκφραστούν ευκολότερα και σιγά σιγά με τον δικό τους τρόπο και την κατάλληλη ενθάρρυνση από τον καθοδηγητή να ενταχθούν ευκολότερα στο σύνολο της παιδικής κοινότητας.

Το θεατρικό παιχνίδι προάγει την ουσιαστική επαφή η οποία είναι η συναισθηματική  τόσο του καθοδηγητή με τα παιδιά, όσο και των παιδιών μεταξύ τους. Σε τέτοιες εποχές που οι μικροί μας φίλοι ζουν αναγκαστικά κλεισμένοι στο σπίτι στερούμενοι της παιδικής συντροφιάς είναι καθήκον όλων μας, γονιών, εκπαιδευτικών και πάσης φύσης εμψυχωτών να βρίσκουμε λύσεις και τρόπους διέξοδού και επικοινωνίας.

Τζένη Κοσμίδου

Written by: DreamCity

Rate it

0%