Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Κινηματογραφος

Ο Γιώργος Ζώης Head Programmer του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος

today07/02/2021 1

Background
share close

O σκηνοθέτης  Γιώργος Ζώης αναλαμβάνει επικεφαλής  προγράμματος του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Πολυβραβευμένος δημιουργός, με μια ευδιάκριτη και ανανεωτική κινηματογραφική ματιά ως καλλιτέχνης που έχει αναγνωριστεί στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο), ο Γιώργος Ζώης, αν και έχει πλέον στο ενεργητικό του μια μεγάλου μήκους ταινία (Interruption) και ήδη προετοιμάζει την επόμενη, δεν δίστασε να επιστρέψει στην μικρού μήκους φόρμα, όπως έγινε με την ταινία του Τhird Kind, η οποία έκανε την πρεμιέρα της στις Κάννες  και το Touch me,  μια ανάθεση της  Στέγης Ιδρύματος  Ωνάση .

Με τη νέα του ιδιότητα,  αυτή του head programmer, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Δράμας, όπου το 2010 με το Casus Belli  απέσπασε την κορυφαία διάκριση του θεσμού,  τον Χρυσό Διόνυσο –σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σπουδαίας πορείας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχεται ο Γιώργος Ζώης στην ομάδα μας», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης. «Η εξωστρέφεια μας συνεχίζεται και ενισχύεται σημαντικά. Σήμερα, το Φεστιβάλ της Δράμας όχι μόνο είναι ανοιχτό σε όλους, αλλά νιώθει την ανάγκη να απευθυνθεί και να επικοινωνήσει με όλους. Χωρίς γεωγραφικούς, φυλετικούς, και ηλικιακούς περιορισμούς. Χωρίς διακρίσεις. Το σινεμά φτιάχνεται από όλους, μιλάει για όλους, κρίνεται από όλους και απευθύνεται σε όλους. Οι ταινίες είναι μια ακόμα δικαιολογία για να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον και να έρθουμε λίγο πιο κοντά».

Ο Γιώργος Ζώης είναι σκηνοθέτης και παραγωγός. Το έργο του έχει επιλεγεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Ρότερνταμ,  Telluride, Palm Springs, Clermont Ferrand) και έχει αναγνωριστεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις παγκοσμίως. Στην Ελλάδα έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας για το Casus Belli από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και επτά βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας –ανάμεσά τους αυτά της καλύτερης ταινίας/σκηνοθεσίας/σεναρίου.

Η πρώτη του μεγάλου μήκους Interruption έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2015 και κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. ‘Έχει κερδίσει υποψηφιότητα καλύτερης σκηνοθεσίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία κινηματογράφου για την ταινία του Τίτλοι Τέλους  ενώ έχει διατελέσει μέλος της επίσημης κριτικής επιτροπής “Λιοντάρι του μέλλοντος” στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας.

Η τελευταία του ταινία Third Kind έκανε πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών το 2018 και τώρα βρίσκεται στην προετοιμασία της επόμενης μεγάλου μήκους του ταινια με τίτλo Arcadia.

Καίτη Λεκάκου

Written by: DreamCity

Rate it

0%