Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Ψυχολογία

Οδηγός Συναισθηματικής Διαχείρισης

today19/01/2021 12

Background
share close

Αγαπητοί Συμπολίτες μας,

Στο πλαίσιο της Παγκόσμια Ημέρας Εκπαίδευσης του ΟΗΕ σας παραθέτουμε μερικές βασικές οδηγίες συναισθηματικής εκπαίδευσης για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας και τις σχέσεις σας. Μια μικρή αρχή μιας εκπαίδευσης που κανονικά θα έπρεπε να την είχαμε λάβει από το σχολείο μας.

Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων ειδικεύεται και μελετά την συναισθηματική νοημοσύνη (EQ), εκπαίδευση (SEL) και διαχείριση των Ελλήνων. Με τον νέο εγκλεισμό παρατηρήσαμε ότι το 81% των Ελλήνων χρειάζονται βελτίωση στην Συναισθηματική Διαχείρισή τους. Αυτά τα νούμερα θα ήταν 30% χαμηλότερα αν είχαμε κάποιου είδους συναισθηματικής εκπαίδευσης.

 Η πρόταση του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων είναι η εισαγωγή της Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης στα σχολεία και για αυτό προσφέρει:

Πώς να εισάγω απλές καθημερινές τεχνικές Συναισθηματικής Διαχείρισης στην ζωή μου.

Παρακάτω θα βρείτε τρεις +1 απλές οδηγίες για να εισάγετε τη Συναισθηματική Εκπαίδευση στην καθημερινότητά σας. Στον οδηγό παρουσιάζονται ειδικά διαμορφωμένα εργαλεία Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης exSEL.

1.     Σωστή Συναισθηματική Έκφραση.

Τα αρνητικά μας συναισθήματα χρειάζονται σωστή διαχείριση ειδικά σε συγκρουσιακές καταστάσεις. Αν θέλετε να τα εκφράσετε χρειάζεται να γνωρίζετε ότι δεν σας τα έχει δημιουργήσει ο άλλος. Σας τα έχει πυροδοτήσει, τα είχατε ήδη μέσα σας. Η κυριότητα των συναισθημάτων είναι δική σας και όταν αυτά είναι αρνητικά, μπορεί να χαλάσουν τις σχέσεις σας. Έτσι, όταν νιώθετε αρνητικά συναισθήματα όπως: θυμό, φόβο, ντροπή, ενοχή, αδικία, πίεση κ.α. χρειάζεται να τα εκφράσετε για να τα αποφορτίσετε. Η πιο σωστή συναισθηματική έκφραση είναι αυτή που αναλαμβάνει την ευθύνη των συναισθημάτων και αναζητά την αποκατάσταση των σχέσεων και είναι η παρακάτω:

“Όταν συνέβη “αυτό”, εγώ ένιωσα “συναισθήματα”.

2.     Ζήτα Συγνώμη.

Πολλές φορές ο εγωισμός δεν μας αφήνει να βιώσουμε μια από τις πιο ουσιαστικές ανθρώπινες εμπειρίες. Αυτή της Συγχώρεσης. Η πραγματική ερμηνεία της Συγχώρεσης είναι: Δημιουργώ χώρο για την άποψη των άλλων. Έτσι, όποτε θέλεις να βελτιώσεις μια σχέση σας μπορείς να ασκήσεις την τέχνη της Συγχώρεσης λέγοντας:

“Συγνώμη αν σε στεναχώρησα με την πράξη μου”.

Έτσι δεν θίγεις τον εγωισμό σου και ταυτόχρονα βελτιώνεις και τις σχέσεις σου.

3.     Βελτίωσε τις Σχέσεις σου

Οι σχέσεις μας δοκιμάζονται αυτή τη περίοδο, αλλά με την σωστή συναισθηματική έκφραση μπορείς να τις διατηρήσεις σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αν νιώθεις ότι πρέπει να βελτιώσεις μια σχέση και δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις μπορείς να ρωτήσεις:

“Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την σχέση μας”

+1   Μη το πολυσκέφτεσαι.

Μερικές φορές κάνουμε το λάθος να υπεραναλύουμε τις καταστάσεις. Δεν χρειάζεται. Να θυμάσαι:

  • Η ζωή είναι ένα παιχνίδι, μην την παίρνεις σοβαρά.
  • Τα συναισθήματά σου είναι δικά σου.
  • Μας συνδέουν πολλά περισσότερα από αυτά που μας διαχωρίζουν και…
  • Ό,τι προσφέρεις, επιστρέφεται.

Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε πολύ πιο ανώδυνα αυτήν την δύσκολη εποχή που διανύουμε. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότεροι γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο όμορφα θα ζήσουμε όλοι. Μοιραστείτε το με όσο το δυνατόν περισσότερους αγαπημένους σας ανθρώπους. Μοιράστε τη γνώση και την αγάπη, θα σας επιστραφεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Τα συναισθήματα είναι έντονα και μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να προκαλέσουν συναισθηματικά προβλήματα στο μέλλον. Η έκφραση των συναισθημάτων είναι η πιο εύκολη και ορθή οδός. Αν χρειαστείτε την βοήθεια κάποιου ειδικού μη διστάσετε να την αναζητήσετε.

Συγγραφείς:

Αργύρης Σ. Μάρδας: συγγραφέας, Σύμβουλος Προσωπικής Βελτίωσης PdC, Expansion Method. Θεοδώρα Γκέλη: Εκπαιδευτικός, Ιδρυτικό μέλος Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων.

Επιστημονική Υπεύθυνος: Γιάννα Φαφαλιού, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

 

Link, Αναφορές, Βιβλιογραφία

  1. Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση SEL (2020). emoducation.com/sel
  2. casel.org
  3. Μελέτη: Ο Ρόλος της Συναισθηματικής Κοινωνικής Μάθησης στο σχολείο του μέλλοντος
  4. Πρόταση για Μελέτη Συναισθηματική Νοημοσύνη και Μαθησιακή Συμπεριφορά (2021, Θεοδώρα Γκέλη, Εκδ Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων).
  5. Για το Δωρεάν Σεμινάριο Συναισθηματικής Εκπαίδευσης: https://emoducation.com/courses/free-emoducation/
  6. Για την παγκόσμια ημέρα Εκπαίδευσης: ΟΗΕ
  7. Για τις Υποτροφίες στις Επαγγελματικές Εκπαιδεύσεις παρακαλώ καλέστε στο 2109841088.

Written by: DreamCity

Rate it

0%