Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Αφιερώματα

Πέντε χρόνια χωρίς τον David Bowie

today16/01/2021 31 1

Background
share close

Έχουν ήδη περάσει πέντε χρόνια από τότε που ο David Bowie, αποχαιρέτησε τη Γη, παίρνοντας αντίθετη πορεία, από εκείνη του Λευκού Δούκα, της εξωγήινης κινηματογραφικής περσόνας του, στο ”The Man Who Fell To Earth”.

Ομολογούμε με κάθε ειλικρίνεια, πως ακόμα μας λείπει αυτή η απροσδιόριστη, ανδρόγυνη φιγούρα, που αγαπήθηκε θερμά, όσο και μισήθηκε στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Από πολλούς θεωρήθηκε χαμαιλέοντας της Pop και της Rock, αφού στην μουσική του πορεία, σχεδόν πενήντα χρόνων, πειραματίστηκε και πέρασε με άνεση από κάθε ύφος και έκφανση των ειδών. Άλλοι, τον χαρακτήρισαν φανταχτερό εξεζητημένο ”σκουπίδι” της τέχνης, δίχως ουσία και πολλοί επικριτές του (οι περισσότεροι συμπατριώτες του Άγγλοι συντηρητικοί) επικεντρώθηκαν στις σεξουαλικές του επιλογές και στην προκλητική του εμφάνιση.

Ο Bowie γεννήθηκε στην Αγγλία, στο Μπρίξτον του Λονδίνου, στις 8 Ιανουαρίου του 1947 ,την ίδια μέρα με τον Elvis Presley, με το όνομα David Robert Jones.  Ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Ταυτόχρονα με την μουσική ασχολήθηκε και  με τη γλυπτική, τη ζωγραφική και τη ποίηση. Ήταν άλλωστε και απόφοιτος ανωτέρας σχολής καλών τεχνών. Πριν κάνει τη σόλο εμφάνιση του στη μουσική, υπήρξε μέλος πολλών rock group της λονδρέζικης σκηνής. Άλλαξε το όνομα του σε Bowie γιατί είχε το ίδιο με τον τραγουδιστή των The Monkees.

Ηχογραφεί το πρώτο του ολοκληρωμένο, ομότιτλο δίσκο το 1967.  Δίσκος ιδιαιτέρως ιδιοσυγκρασιακός και προσωπικός. Ξεχωρίζουμε από αυτόν τα κομμάτια ”Sell Me A Coat”, ”Little Bombardier” και ”There Is A Happy Land” ως μικρά διαμαντάκια. Με αυτό το άλμπουμ δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός, προκάλεσε αίσθηση με το επόμενο άλμπουμ, ”David Bowie”, που έμεινε γνωστό ως ”Space Oddity”, πλέον διαχρονικό, που τον εκτόξευσε στο Top 5 των Βρετανικών Charts. To 1972 είναι ένας ακόμα σημαντικός σταθμός στη μουσική του πορεία αφού κυκλοφορεί το άλμπουμ ”The Rise And Fall of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars ”, πλάθοντας το ανδρόγυνο Alter Ego, έναν Rockstar, που έρχεται στην Γη λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη. Η πρωτοτυπία του έγκειται στην μουσική ακολουθία του άλμπουμ. Το 1973 ακολουθεί το ”Aladdin Sane”, στο οποίο διατηρεί από τον προηγούμενο δίσκο την ιδέα της περσόνα και δημιουργεί ως πρωταγωνιστή τον Aladdin Sane, Icon της Pop Culture, μία άλλη πλευρά της προσωπικότητας του Starman. Το άλμπουμ τον καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Glam Rock σκηνής και του χάρισε τεράστια φήμη και εκτός Ευρώπης. Μετά την επίσκεψη του στην Αμερική κυκλοφορεί το ”Young Americans”, το 1975 με το ”Fame” να ξεχωρίζει και να κατακτά τα Charts.

Τα επόμενα χρόνια βρίσκεται στο Los Angeles μέσα σε ξέφρενα πάρτι και καταχρήσεις. Επιστρέφει στην Ευρώπη και συνεργάζεται με τον Brian Eno, μουσικό παραγωγό. Συνθέτουν και ηχογραφούν τρεις δίσκους, τους ” Low”, ”Heroes” το 1977 και το ”Lodger” το 1979, που μένουν γνωστοί ως ”Berlin Trilogy”. Μετά από δύο δημοφιλή άλμπουμ το ”Scary Monsters (And Super Creeps)”, σε experimental art rock και post punk ύφος και το ”Let’s Dance”, σε post disco και dance pop/rock γίνεται πιο mainstream. Ακολουθούν δύο ακόμα άλμπουμ, το ”Tonight” το 1984 και το ”Never Let Me Down” το 1987. Η δεκαετία του 1990 τον βρίσκει να αλλάζει πάλι μουσικό ύφος και το 1993 κυκλοφορεί το άλμπουμ ”Black Tie White Noise”, σε electronic και soul style. Τα επόμενα δύο άλμπουμ ”Outside” και ”Earthling”, είναι industrial rock, ενώ στο τέλος της δεκαετίας επιστρέφει πάλι στο pop rock με το ”Hours”. Την δεκαετία των 00’s μετά την κυκλοφορία των άλμπουμ ”Heathen” και ”Reality”, απουσιάζει από την δισκογραφία για δέκα χρόνια. Τον συναντάμε με το δίσκο ”The Next Day”, μεγάλο comeback σε κλασικό rock ύφος, που θεωρήθηκε το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς και απέσπασε δύο βραβεία, Best Rock Album στα Grammy και Mastercard British Album Of The Year στα Brit Awards. Aπό το άλμπουμ ξεχωρίζουμε το τραγούδι ”Next Day” και το ”The Stars Are Out Tonight” για τα εξαιρετικά κινηματογραφικού βεληνεκούς video clips τους για τα οποία συνεργάστηκε με τις ηθοποιούς Tilda Swinton και Marion Cotillard αντίστοιχα.

Ο Bowie, στην εντυπωσιακή μουσική του πορεία μας επιφύλασσέ το πιο εντυπωσιακό τέλος, αφού το 2016 λίγες μέρες πριν από το θάνατό του κυκλοφορεί την ημέρα των γενεθλίων του, ως κύκνειο άσμα το ”Blackstar”, που συνδυάζει art rock και διάφορα jazz στοιχεία, μοιάζοντας να σκηνοθετεί ο ίδιος τον θάνατο του.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε και στην σημαντική προσφορά του Bowie στο σινεμά. Ο Bowie πήρε μέρος σε αρκετές ταινίες του Χόλυγουντ, ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιές που αγαπάμε πολύ:

  • The Man Who Fell To Earth
  • Labyrinth
  • The Hunger
  • Just A Gigolo
  • Prestige

Καθώς και στην σειρά Twin Peaks του David Lynch στη δεύτερη σεζόν. Πέρα από την φυσική του παρουσία, έχει κάνει αισθητή την συμμετοχή του στην έβδομη τέχνη και μέσω soundtracks και covers αφού τα credits του ανέρχονται στα 452.

Ε2

Written by: DreamCity

Rate it

0%