Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Ζωγραφική

Άννα Δημάκη: « Η επικοινωνία ως δημιουργία…»

today15/01/2021 17

Background
share close

 

Ήταν αρχές Δεκεμβρίου, όταν σε μια βραδινή περιπλάνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βλέμμα μου μαγνητίστηκε από έναν πίνακα ζωγραφικής που ανάρτησε ένας συνάδελφός μου.

Η οπτική μου τσίμπησε το μεδούλι του μυαλού μου και αυτό ξεκίνησε το ταξίδι της αναζήτησης ανακαλύπτοντας ότι τα χέρια που είχαν ζωγραφίσει αυτόν τον πίνακα είναι της εικαστικού Άννας Δημάκη.

Είναι τόσο όμορφα ρεαλιστική η ζωγραφική της, συνδυάζοντας το υπαρκτό με το ιδεώδες.

Είναι αυτή η μαγεία της τέχνης που κάνει τη καρδιά να πάλλεται δυνατά.

Είναι που ψάχνεις κάποιες φορές τις λέξεις για να περιγράψεις αυτό που σου δημιουργεί ένας πίνακας ζωγραφικής και ανακαλύπτεις την ποίηση μέσα από  αυτόν…Ναι αγαπητοί αναγνώστες, για μένα τα έργα της Άννας Δημάκη είναι ποίηση, είναι έρωτας, είναι έμπνευση για δημιουργία.

Έτσι εμπνεύστηκα να είναι καλεσμένη μου η εικαστικός Άννα Δημάκη στη πρώτη συνέντευξη του νέου έτους 2021 και την ευχαριστώ από καρδιάς!

Υγεία, ρόδινες ευχές και άπλετο φως στην ψυχή σας!

Καλή χρονιά!

Α.Κ: Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε ξανά με τη ζωγραφική και το 2011 η πρώτη ατομική σας έκθεση…;

Α.Δ: Το διαδίκτυο ήταν η αφορμή και η ευκαιρία να δημοσιοποιήσω τη δουλειά μου. Άρχισα να συμμετέχω σε κάποιες ομαδικές εκθέσεις και πολύ γρήγορα ήρθε η πρώτη ατομική μου έκθεση υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το ζητούμενό μου ήταν η ανάγκη να δημιουργήσω και να καταφέρω να  ταξιδέψω τον θεατή πιο πέρα με τις δημιουργίες μου.

Α.Κ:  Πηγή έμπνευσης στα έργα σας…η γυναίκα. Πείτε μας γι’ αυτό.

Α.Δ: ‘Εχω σαν επίκεντρο την γυναίκα όχι λόγου φύλου επειδή είμαι γυναίκα ,αλλά μέσα από τα θέματά μου βλέπω τη γυναίκα σε διάφορες στιγμές της ,από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ακόμη και σήμερα παρά τους αγώνες της μιλάμε για την κακοποίηση, την εκμετάλλευσή της και την υποτίμηση του ρόλου και της αξίας της. Εγώ βάζω τη γυναίκα  ως καλλιτέχνης στο επίκεντρο των θεμάτων μου και μέσα από αυτά περνάω τα δικά μου μηνύματα.

Α.Κ:  Τι έρχεται να γεφυρώσει και σε σχέση με τι το γυμνό σε κάποιους από τους πίνακές σας;

Α.Δ:  Είναι ένα παιχνίδι αισθήσεων ανάμεσα στο ψυχικό και οπτικό υποσυνείδητο μέσα από το οποίο μπορούμε να αναγνωρίσουμε ίσως μια πλευρά του εαυτού μας. Το γυμνό έργο δεν αποτυπώνει το σώμα, αλλά τον ψυχισμό.

Α.Κ: Τον Μάιο του 2021 θα πραγματοποιήσετε τη νέα σας έκθεση…γνωρίζοντας ότι έχετε ζωγραφίσει όλα τα έργα σας για την έκθεση αυτή  με αποχρώσεις σιέννα. Τι δηλώνει αυτή η επιλογή σας;

 

Α.Δ: Το  καφέ της ώχρας και οι αποχρώσεις τις σιέννα ξυπνούν θύμησες μιας άλλης εποχής. Μας ταξιδεύουν 200 χρόνια πριν και γνωρίζουμε ήρωες, ξεχασμένοι στην σκόνη της λήθης…. Ήρωες που  δώσανε την περιουσία  και τη ζωή τους στον αγώνα της απελευθέρωσης  της πατρίδας μας.

Α.Κ:  Πώς νιώθετε που συντελέσατε μέσα από δύο έργα σας που βρίσκονται  στο Παλάτι Πολιτισμού στο Levashovo της Αγίας Πετρούπολης στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στα πλαίσια της Ελληνορωσικής φιλίας;

Α.Δ: Είναι μεγάλη τιμή για έναν καλλιτέχνη να αναγνωρίζεται η δουλειά του και οι προσπάθειές του στο να βάλει το δικό του λιθαράκι στον Πολιτισμό. Τίποτα δεν μου χαρίστηκε. Είναι μια σκληρή δουλειά πάνω σε ένα πρόγραμμα πολιτισμού που κάποια στιγμή καρποφόρησε.

Α.Κ:  Σε μια κουβέντα που είχαμε κάνει είχατε πει πως θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό. Μιλήστε μας γι’ αυτό…

Α.Δ: Έχω την τύχη και την ευλογία να βιοπορίζομαι από δύο δουλειές που αγαπώ πολύ. Αυτό μου δίνει αντοχή και πληρότητα. Στο φαρμακείο που δουλεύω εργάζομαι 24 χρόνια. Μου προσφέρεται η άνεση της επιλογής και του μη συμβιβασμού, μου δίνεται το περιθώριο να μην αλλοιωθώ και να διατηρώ την ποιότητά μου. Αυτές οι δύο δουλειές έχουν ένα κοινό: την τέχνη της επικοινωνίας και η επικοινωνία οδηγεί στη δημιουργία.

Α.Κ: Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Α.Δ: Αν μάθουμε την δύναμη που κρύβουμε μέσα μας τότε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.

 

Λίγα λόγια για την εικαστικό Άννα Δημάκη:

H Άννα Δημάκη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.  πτυχιούχος ΝΟΕ ΑΠΘ,ζει και εργάζεται  στη θεσσαλονίκη.

Παρακολούθησε για 5 χρόνια μαθήματα ζωγραφικής δίπλα

σε καταξιωμένους ζωγράφους.

Πιστεύει στη δύναμη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς και το αποδεικνύει με τη συμμετοχή της ως διοργανώτρια και ως χορηγός σε εικαστικά δρώμενα.

Πίνακές της βρίσκονται σε δημόσια κτίρια της Ελλάδας και στη Ρωσία στο Παλάτι Πολιτισμού Λεβάσοβο της Αγίας Πετρούπολης και στην Αίθουσα

Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου της Καλούγκα Ρωσίας.

Έχει διοργανώσει και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις  σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει κάνει 11 ατομικές εκθέσεις.

Για περισσότερα μπορείτε να πατήσετε τον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.dimakiart.com

 

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Μέλος της Ε.Σ.Ε.Τ.

Μέλος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.

Written by: DreamCity

Rate it

0%