Dedications
Martin Bon Jovi - Have a Nice Day Good day to all of you! Δήμητρα Wham! - Everything She Wants στον Δημήτρη μου Panos Moderator - When I Dream Καλημέρες!!

Αφιερώματα

Sunday Bloody Sunday: U2

today23/10/2018 2

Background
share close

Οι Ιρλανδοί U2 είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα rock συγκροτήματα όλων των εποχών. Τα περισσότερα τραγούδια τους έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες και οι συναυλίες τους σε όλο τον κόσμο συναρπάζουν και τον πιο απαιτητικό φίλο της μουσικής. Ένα όμως τραγούδι τους έχει σημαδέψει τις νεώτερες γενιές των Ιρλανδών, αλλά αφύπνισε μαζί και όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Το τραγούδι αυτό είναι το “Sunday Bloody Sunday” και συμπεριλαμβάνεται στο τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο “War” που κυκλοφόρησε το 1983. Το συγκρότημα βρισκόταν ήδη σε ανοδική πορεία και η επιτυχία του War εκτόξευσε την καριέρα τους. Το μουσικό του ύφος είναι έντονα στρατιωτικό και ο Edge με την κιθάρα του κινείται σε έντονους ρυθμούς, αλλά οι στίχοι του είναι εκείνοι που αγγίζουν την ψυχή και βάζουν τον ακροατή στη διαδικασία να προβληματιστεί. Σίγουρα η μουσική ταιριάζει απόλυτα με τους στίχους, που είναι το δυνατό σημείο του τραγουδιού και σε αυτούς θα επικεντρωθούμε.

And the battle’s just begun
There’s many lost, but tell me who has won
The trench is dug within our hearts
And mothers, children, brothers, sisters torn apart

Οι στίχοι είναι βασισμένοι σε ένα ιστορικό γεγονός, που συνέβη την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 1972, στο Derry της Βόρειας Ιρλανδίας. Η «Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βόρειας Ιρλανδίας» διοργανώνει πορεία διαμαρτυρίας. Αιτία αποτέλεσε η κατάσταση που επικρατούσε όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ, βασικοί στόχοι ήταν, η αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από την Β. Ιρλανδία. Το πρώτο Τάγμα του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών αναλαμβάνει την επιτήρηση της πορείας. Δέκα χιλιάδες άτομα βρίσκονται στους δρόμους σε μία διαδήλωση, που αρχικά εξελίσσεται ήρεμα. Οι διαδηλωτές πλησιάζουν τα οδοφράγματα και οι δυνάμεις καταστολής τους καταδιώκουν. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συλλήψεις. Σε λίγο ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί και επικρατεί πανικός. Τραγικός απολογισμός εκείνης της Κυριακής, 26 τραυματίες και 13 νεκροί, εφτά από τους οποίους ανήλικοι 17χρονοι. Στον κατάλογο των νεκρών θα προστεθεί ακόμα ένας, που ξεψυχά τέσσερις μήνες μετά τα πυρά που δέχτηκε. Από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και δημοσιογράφων επιβεβαιώνεται το αυτονόητο, ότι όλοι όσοι πυροβολήθηκαν ήταν άοπλοι.

And it’s true we are immune
When fact is fiction and TV reality
And today the millions cry
We eat and drink while tomorrow they die

Ήταν μια απλή Κυριακή που χωρίς λόγο βάφτηκε με αίμα. Sunday Bloody Sunday.

by Theodoros Tsolakidis

Written by: DreamCity

Rate it

0%